Megházasodott Izland leszbikus kormányfője

Vágólapra másolva!
Elvette azonos nemű élettársát Johanna Sigurdardottir izlandi kormányfő vasárnap. A szigetországban aznap lépett életbe a melegek házasságát engedélyező törvény.
Vágólapra másolva!

Megházasodott a leszbikusságát nyíltan vállaló izlandi miniszterelnök, Johanna Sigurdardottir, miután életbe lépett az azonos neműek közötti házasságot lehetővé tévő izlandi törvény. A 68 éves politikus immár hivatalosan is frigyre lépett régi élettársával, Jonina Leosdottirral.

Az izlandi parlament június 12-én egyhangúlag fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a melegek közötti házasságot. A törvény vasárnap lépett életbe, de az azonos nemű párok már korábban is regisztrálhatták élettársi kapcsolatukat, amellyel hasonló jogok illették meg őket, mint a heteroszexuális párokat. Sigurdardottir és Leosdottir 2002-ben jegyezték be kapcsolatukat.

Johanna Sigurdardottir 2009 februárjában lett Izland ügyvezető miniszterelnöke az Izland gazdasági összeomlását követő kormányválság idején, majd áprilisban pártja választási sikere után is ő lett a miniszterelnök. Ő az első olyan kormányfő a világon, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről