18 tüntetőt lőttek agyon a rendőrök a kasmíri tüntetéseken

Vágólapra másolva!
Legalább 18 tüntetőt lőttek le a rendőrök Kasmír indiai fennhatóság alatt lévő területén a hétfői zavargások során. A zavargásokat az váltotta ki, hogy szombaton egy washingtoni tüntetésen a Korán egyik példányából lapokat tépnek ki.  
Vágólapra másolva!

Súlyos zavargások törtek ki hétfőn Kasmír indiai fennhatóság alatt lévő területén, a rendőrök legkevesebb 18 embert megöltek - írja a BBC.

A zavargásokat az váltotta ki, hogy az iráni kormány ellenőrzése alatt álló Press TV olyan felvételeket adott le, amelyek azt mutatják: szombaton a washingtoni Fehér Ház előtt egy kisebb keresztény csoport tagjai a Korán egyik példányából lapokat tépnek ki.

Az indiai szövetségi kormány elleni kasmíri tüntetések három hónappal ezelőtti kirobbanása óta ez a hétfő volt a legvéresebb nap Kasmírban. A rendőrök tucatnyi helyszínen lőttek a tömegbe. A 18 meghalt tüntetőn kívül - a BCC szerint - több mint 100 ember megsebesült. Az egyik meggyilkolt tüntető egy 12 vagy 13 éves diák volt.

A kijárási tilalom ellenére az utcára vonult emberek köveket dobáltak, kormányépületeket gyújtottak fel, és a szövetségi kormányzat távozását követelték. Egy településen felgyújtottak egy keresztény vallási iskolát is.

Dzsammu és Kasmír India egyetlen állama, ahol a lakosok többsége muzulmán. Kasmír másik fele Pakisztán fennhatósága alá tartozik. Kasmír indiai részén húsz éve szeparatista mozgalmak működnek, amelyek fegyveres harcot is folytatnak. Támadásaik már 47 ezer halálos áldozatot követeltek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!