Geréb Ágnest támogató aláírásokat gyűjt egy tekintélyes brit lap

Geréb Ágnes, szülész, bába pere második tárgyalási napjára érkezik vezetőszáron a Fővárosi Bíróságra, bilincs, BVOP, büntetés-végrehajtás, őr, bilincs, otthonszülés
Vágólapra másolva!
Egy Geréb Ágnes felfüggesztett és előzetes letartóztatásba helyezett magyar szülész mellett indított internetes petíció aláírására biztatja olvasóit a brit Guardian. A lap azt is javasolja olvasóinak, hogy keressék fel az ügyben EP-képviselőiket, hogy rávegyék Magyarországot az otthonszülés lehetővé tételére. A petíciót britek, lengyelek, ausztrálok is aláírták már.
Vágólapra másolva!

Egy Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász mellett indított internetes petíció aláírására biztat a brit Guardian keddi számában két, az otthon szülést támogató brit aktivista. Röviden vázolják a Magyarországon hivatalos engedély nélkül otthonszüléseket levezető Geréb legutóbbi ügyét, majd azt írják, hogy az ügy emberi jogi kérdés, mivel szerintük ok nélkül tartják előzetes letartóztatásban az otthonszülés pártolójaként ismert, korábban egy komplikációkkal járó szülés miatt felfüggesztett szülész-nőgyógyászt.

Sheila Kitzinger nőjogi és az otthonszülést támogató aktivista, illetve Wendy Savage brit nőgyógyász amellett, hogy a petíció aláírására biztatnak mindenkit, arra szólítják fel az olvasókat, lépjenek kapcsolatba európai parlamenti képviselőjükkel, hogy rászorítsák Magyarországot: teremetse meg a lehetőséget a nőknek az otthonszülésre. Magyarország EU-tagként elfogadja, hogy a nőknek joguk van otthon megszülni magzatukat, de az otthonszülések jogi háttere, rendezetlen volta miatt ez a jog gyakorlatban nem érvényesül.

Az internetes petíciót kedd délelőttig 6971 ember írta alá, túlnyomóan magyarok, de számos külföldi támogató neve is olvasható az aláíróké között. A külföldiek megjegyzései szerint az aláírók között britek, ausztrálok, lengyelek is találhatók. Van, aki jelezte, hogy felkereste az ügyben EP-képviselőjét, van, aki csak annyit írt, hogy az ügy szégyent hoz Magyarországra, mások felháborítónak tartják az egészet. Az egyik lengyel aláíró azt javasolta a magyar hatóságoknak, hogy másolják le a lengyel szabályozást.

Geréb Ágnest októberben vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba, miután egy általa levezetett otthonszülés végén az újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük. Az otthonszülés pártolójaként közismert szülész-nőgyógyász ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt folyik jelenleg is eljárás, és korábbi ügyben már eltiltották hivatása gyakorlásától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!