A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Káros adalékokkal hamisítottak világszerte ismert bormárkákat Kínában

Vágólapra másolva!
Rákkeltő anyagokat is tartalmazhattak azok a hamisított kínai borok, amelyek miatt hétfőn razziát indítottak a kínai hatóságok. A káros adalékokkal kevert borokat ismert bormárkák címkéivel próbálták eladni: a hamisítás miatt hat embert őrizetbe vettek, és több borászatot bezártak Kína leghíresebb bortermelő vidékén.
Vágólapra másolva!

Egészségre káros adalékokkal hamisítottak világhírű bormárkákat Kínában - írja a Xinhua kínai állami hírügynökség. A kínai hatóságok hétfőn hat embert vettek őrizetbe a hamisítás miatt, és több borászatot is bezártak. A botrány Kína egyik legnagyobb és leghíresebb bortermelő vidékét, Csangli megyét érinti, ahol a kínai borok közel harmadát gyártják.

A hatóságok szerint a borokhoz a hamisítók cukrot, mesterséges aromákat és festékanyagokat adtak. Az adalékanyagok közül több is keringési rendellenességet, fejfájást okozhat, és a feltételezések szerint rákkeltő adalékanyagok is kerültek az üvegekbe. A Xinhua szerint az így hamisított borokra a gyártók világmárkák címkéit ragasztották.

A botrány miatt több pekingi áruház polcairól már levették a Csangli megyéből származó borokat, de egyelőre nem tudni, hogy mennyi jutott a hamisított borból a boltokba. A hatóságok csaknem 30 borászatot zártak be, mintegy 5000 rekesz bort lefoglaltak, és több bankszámlát is zároltak 427 ezer dollár (90 millió forint) értékben. A borhamisítási ügy különösen kellemetlen időpontban került nyilvánosságra, Kínában ugyanis hamarosan beköszönt a legnagyobb ünnep, a holdújév, amikor is jelentősen nő az alkoholfogyasztás, így a borfogyasztás is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!