Jemenbe ért az arab tiltakozóhullám

Vágólapra másolva!
Több ezer ember követelte a kormány távozását Szanaában, Jemen fővárosában. A tiltakozást a tunéziai és egyiptomi hasonló akciók váltották ki.
Vágólapra másolva!

"Az emberek változást akarnak a vezetésben" - kiabálták a szanaai egyetemen, amely a tiltakozó akciók egyik állomása volt - írja a Guardian. A lap szerint legalább 10 ezer fő gyűlt össze az egyetemnél, és további 6 ezer a város más részeiben.

Egy, a Reutersnek nyilatkozó szemtanú azt állította, hogy a tüntetést a jemeni ellenzéki koalíció szervezte. A rendőrök kiszálltak a helyszínre, de összecsapásról nem érkezett hír.

A lap szerint a tiltakozók az életkörülményük miatt tiltakoznak, s politikai változást követeltek. "Elég a játszadozásból, a korrupcióból, nézzétek meg a gazdag és szegény közti különbséget!" - írták fel egy táblára.

A Guardian szerint Jemen 23 millió lakosának közel fele él napi 2 dollárból vagy kevesebből, és harmada éhezik. Az ország magas munkanélküliséggel küzd, miközben nehézségei vannak a fontos bevételt jelentő olajiparban.

Az ország elnöke Ali Abdullah Szaleh, aki az USA szövetségesének számít az al-Kaida elleni küzdelemben. Az elnök 30 éve van hatalmon.

A jemeni tiltakozások a tunéziai és egyiptomi eseményeket követték, az arab országokban egyre terjed a tiltakozóhullám. Tunéziában a munkanélküliség miatt kezdődött tiltakozás, amely azonban az elnök elleni akcióvá vált, s ebben sikerrel is járt. Tunézia után Egyiptomban is tüntetők ezrei mentek utcára az elnök több évtizedes hatalma ellen demonstrálva, a tiltakozás azonban a rendőrökkel való összecsapásba torkollott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről