Hazamehettek személyes tárgyaikért a fukusimaiak

Fukusima tartomány, Japán, földrengés, sugárveszély,
Vágólapra másolva!
Sugárfertőzés elleni ruhában bemehettek otthonaikba a japán földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű melletti faluban a lakók, de csak azért, hogy összepakolják legszükségesebb holmijaikat.
Vágólapra másolva!

Két hónappal a japán nukleáris baleset után hazatérhettek a megrongálódott fukusimai erőmű környékén lakók, hogy összeszedjék a legszükségesebb holmijaikat. Az atomerőmű köré vont húsz kilométeres sugarú veszélyzónán belül fekvő Kavaucsi falu 92 lakója térhetett haza kedden, sugárfertőzés ellen védő öltözékben.

Két órájuk volt arra, hogy egy 70 centiméterszer 70 centiméteres műanyag dobozba pakolják a legszükségesebb holmit. A veszélyzónában kilenc település van, és az említett falu lakóin kívül eddig senki se léphetett be a lezárt területre.

Forrás: AFP

Közben az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco elnöke, Simizu Maszataka kedden pénzügyi segítséget kért a japán kormánytól. Simizu elmondta, hogy a Tepco csökkenti a cégvezetők fizetését, és a vállalat több vagyontárgyát is eladja. A kormányzat ezzel egy időben azt fontolgatja, hogy új intézményt hoz létre, amelynek feladata a kártérítés lenne abban az esetben, ha a Tepco képtelen lenne teljesíteni a kárigényeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről