A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sem a NATO, sem az EU nem ismeri el az abháziai elnökválasztást

Vágólapra másolva!
A NATO és az EU nyilatkozatban szögezte le, hogy nem ismeri el a Grúziától elszakadt Abháziában tartott elnökválasztást, illetve annak kimenetelét. A voksolást annak a harmadik évfordulóján tartották, hogy Oroszország elismerte a szakadár grúz tartományt.
Vágólapra másolva!

Abháziában pénteken előrehozott elnökválasztást tartottak, amelyet szombati bejelentés szerint Alekszandr Ankvab nyert meg. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, illetve Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője egyaránt azt hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi épségét és szuverenitását, amivel nem fér össze az önálló államnak kikiáltott szakadár területen lebonyolított választások elismerése.

Az elnökválasztás egybeesett annak a harmadik évfordulójával, hogy Oroszország elismerte Abházia, valamint a Grúziától elszakadt másik tartomány, Dél-Oszétia állami függetlenségét. Az elismerést az orosz-grúz "ötnapos háború" előzte meg. Grúzia 2008 nyarán kísérletet tett arra, hogy katonai erővel visszaszerezze fennhatóságát a tőle korábban elszakadt területek fölött, ám az orosz haderő visszaverte a grúzokat, és egy időre grúz "törzsterületeket" is megszállt.

Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét Oroszországon kívül csupán Nicaragua, Venezuela és Nauru ismerte el. Oroszország azóta katonai megállapodást kötött a két régióval, és immár e nemzetközi szerződésnek mondott megállapodásra hivatkozva katonákat állomásoztat Abháziában és Dél-Oszétiában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!