A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Különadót vetne ki az üdítőitalokra a francia kormány

Vágólapra másolva!
A cukros üdítőitalokat okolja a lakosság elhízásáért a francia kormány, amely literenként mintegy tízforintos különadót vetne ki ezekre a termékekre. A gyártók tiltakoznak az évente összesen 120 millió eurós terhet jelentő különadó ellen.
Vágólapra másolva!

A magyar chipsadóhoz hasonló különadót kíván kivetni a francia kormány a szénsavas üdítőitalokra - jelentette az InfoRádió párizsi tudósítója. A kormány azzal indokolja lépést, hogy a cukrozott üdítők hozzájárulnak a lakosság elhízásához, és a befolyt összeget a társadalombiztosítás költségvetésében tátongó mintegy 30 milliárd eurós lyuk egy részének betömésére fordítják majd.

A tervek szerint a gyártóknak 3,6 eurócentet (közel tíz forintot) kellene fizetniük egy liter üdítő után, ami éves szinten 120 millió eurós bevételt jelentene a költségvetés számára. Az üdítőital-gyártók tiltakoztak a tervezet ellen. Az amerikai a Coca-Cola európai vezetői első felindulásukban azzal fenyegetőztek, hogy felfüggesztenek egy tervezett 17 millió eurós beruházást Franciaországban.

A francia kormány jövőre mintegy 10 milliárd euróval akarja csökkenteni a költségvetési hiányt, és ezt új adók kivetésével, illetve bizonyos kedvezmények visszametszésével igyekszik megvalósítani. A már említett mellett egy másik, ugyancsak tiltakozást kiváltó intézkedést a luxusszállodákra kivetendő kétszázalékos különadó jelenti, melyet az éjszakánként 200 euróba vagy annál többe kerülő szobák és lakosztályok után kell majd megfizetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!