Durva ügyek fenyegetik a múlt elől menekülő Berlusconit

Olaszország, olasz válság, kormányválság, Silvio Berlusconi
Vágólapra másolva!
Korrupció, kiskorúval való kéjelgés, befolyással üzérkedés - ilyen ügyekben került a vádlottak padjára vagy annak közelébe Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, aki kedden jelentette be lemondását. Berlusconit az eljárásoktól eddig sokszor mentette meg politikai hatalma. Ennek most vége, durva ügyek dőlhetnek rá.
Vágólapra másolva!

Felajánlotta lemondását Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kedden este, miután a kormánykoalíció kisebbségbe került az olasz parlamentben egy kulcsfontosságú szavazáson (Berlusconi távozásának menetéről és okairól itt olvashat).

A bukásnak súlyos következményei lehetnek Berlusconi számára, hatalma ugyanis már sokszor megvédte az igazságszolgáltatástól. A 2001 óta, egy rövidebb megszakítással hatalomban lévő, 74 éves médiamágnás már mintegy 50 ügyben volt vádlott karrierje során, de közel nyolc éven át, ez év tavaszáig egyetlen ügyben sem jelent meg személyesen a bíróságon. A kormányfő azt állította, hogy "joga volt a távolmaradáshoz", és bokros kormányfői teendői miatt egyébként sem ér rá a bíróságon bohóckodni.

Berlusconi miniszterelnöksége idején a kormánypártok többször próbáltak olyan törvényeket hozni, amelyek védetté teszik a büntetőeljárásokban. Az egyik ilyen törvényt, amely elrendelte a kormánytagok ellen zajló bírósági perek felfüggesztését, tavasszal alkotmánysértőnek találta az olasz alkotmánybíróság, nem sokkal később pedig olyan törvénnyel próbálkoztak, amely értelmében elévültek volna az ellene folyó eljárások. Ezeknek a játszmáknak azonban vége szakad, ha Berlusconi pártja elveszíti a kormányzást, és amennyiben politikai ellenfelei úgy akarják, kénytelen lesz szembenézni a korrupciós, vesztegetési és prostitúciós ügyekben emelt vádakkal. Milyen ügyei vannak Berlusconinak?

Kiskorú táncosnő az öreg playboy ágyában

Berlusconi legkínosabb bírósági ügye ahhoz a Ruby művésznevű marokkói táncosnőhöz kötődik, akivel a gyanú szerint úgy létesített szexuális kapcsolatot, hogy a lány még nem töltötte be a 18. életévét. A politikus ellen kiskorúval folytatott tiltott kéjelgés gyanújával folyik eljárás: ha bebizonyosodna a gyanú, három év börtönt is kaphatna érte. Az ügyben olyan lehallgatott telefonbeszélgetések és vallomások is napvilágra kerültek, amelyek szerint Ruby eurómilliókat akart kiszedni Berlusconiból, az pedig megígérte, hogy "beborítja arannyal", ha titokban tartja viszonyukat.

A marokkói lány miatt Berlusconi ellen egy másik ügy is indult, mivel a politikus egyszer személyesen telefonált oda a milánói rendőrségre, hogy engedjék el a lopás miatt őrizetbe vett Rubyt. Berlusconit azzal gyanúsítják, hogy hatalmával visszaélve utasította a rendőrkapitányt a lány elengedésére, és a politikus is elismerte, hogy a telefonhívás megtörtént, de azt tagadta, hogy ez hivatali visszaélés lett volna, szerinte csak "segített valakin, akinek erre szüksége volt".

Forrás: MTI/EPA/Herbert Neubauer
Ruby a bécsi operabálon már egy osztrák építési vállalkozó oldalán tűnt fel

Hamis tanúzás örömlányokról

Idén ősszel vált kényelmetlenné Berlusconi számára egy másik, szintén prostituáltakról szóló ügy, ahol korábban csak tanúként hallgatták meg, de könnyen gyanúsítottá válhat. Szeptemberben Bari ügyészsége vádat emelt nyolc ember ellen, akik a gyanú szerint előnyös szerződések és magas pozíciók megszerzése reményében prostituáltakat vittek Berlusconi hírhedt bunga-bunga-partijaira. A fő vádlott, Gianpaolo Tarantini a bíróságon azt vallotta, hogy mintegy 30 nőt toborzott, akiket busásan meg is fizetett, de Berlusconinak saját "barátnőiként" mutatta be őket, és a politikus nem tudott a kifizetett pénzekről.

Szeptember végén azonban a bíróság arra jutott, hogy Berlusconi is fizetett a prostituáltakért, és tisztában volt a helyzettel. Olaszországban nem számít bűncselekménynek, ha valaki prostituáltak szolgáltatását veszi igénybe, de a gyanú szerint Berlusconi fizetett a kerítőnek, hogy az a bíróságon hamis tanúvallomást tegyen, és tagadja le az ő szerepét az ügyben. Azt a politikus is elismerte, hogy fizetett Tarantininek, de szerinte nem vesztegetésről volt szó, az üzletembernek egyszerűen "pénzre volt szüksége".

Forrás: AFP
Gianpaolo Tarantini prostituáltakat szerzett Berlusconi partijaira

Elhallgattatott műsor az állami tévében

Júliusban hatalommal való visszaélés miatt indított vizsgálatot a római ügyészség Silvio Berlusconi ellen, mert a miniszterelnök a gyanú szerint megpróbált nyomást gyakorolni a RAI állami televízióra egy műsor megszüntetése érdekében. A tévéadón sugárzott AnnoZero című politikai beszélgetős műsor az olasz kormánnyal szemben kifejezetten kritikus hangot ütött meg, ami nem tetszett az olasz média jelentős részét markában tartó Berlusconinak.

A gyanú szerint Berlusconi még 2009-ben vetette latba befolyását, hogy a műsor lekerüljön a képernyőről. Az ügyben folyó vizsgálat Mauro Masira, a RAI volt vezérigazgatójára és Giancarlo Innocenzire, az AGCOM távközlési hatóság egykori vezetőjére is kiterjed.

Forrás: AFP
Michele Santoro, az AnnoZero műsor házigazdája nem tetszett a miniszterelnöknek

Korrupció Berlusconi médiabirodalmában

Az 1990-es évek óta kíséri egy olyan korrupciós ügy is, amely Mediaset nevű cégcsoportjához kötődik. A gyanú szerint Berlusconi cége adót csalt, amikor két offshore cégen keresztül vásárolta meg amerikai filmek sugárzási jogát. Az ügyészek szerint a kormányfő tulajdonában lévő cég valótlanul magas költségeket vallott be a vásárlások után, hogy ezzel az adóját csökkentse. A pert korábban felfüggesztették amiatt a törvény miatt, amely felmentette a kormánytagokat a bírósági eljárások alól, de februárban újraindult, amikor a törvényt alkotmányellenessé nyilvánították.

Az ügyben tartott októberi tárgyaláson a milánói bíróság nem emelt vádat Berlusconi ellen, mert úgy ítélte meg, hogy a kormányfő nem követett el törvénysértést. Vádat emeltek ugyanakkor a politikus fia, Pier Silvio Berlusconi ellen, aki a kérdéses időben a cég elnökhelyettese volt, illetve további 10 személy ellen is. Berlusconi ellen egy másik adócsalási ügy is folyamatban van a Mediaset filmvásárlásai miatt, amely egy korábbi időszakra vonatkozik - ebben a perben még nem született felmentés.

Forrás: AFP
Berlusconi a bíróságon 2003-ban

Megvesztegetett ügyvéd a sötét múltból

Berlusconi egyik legrégebbi korrupciós ügye egyik saját ügyvédjéhez, a brit David Millshez kötődik, akit a gyanú szerint 600 000 dollárral vesztegetett meg. A politikust azzal gyanúsították, hogy az 1990-es évek elején pénzt fizetett az ügyvédnek, amiért az hamisan tanúskodott a bíróságon Berlusconi cégeinek érdekében. Az ügyvédet 2009-ben bűnösnek találták, de fellebbezett, és 2010 februárjában felmentették.

Az ügyben a Berlusconi és Mills elleni vádakat külön tárgyalták, és Berlusconi ügye még most is folyamatban van. Szeptemberben a milánói bíróság úgy döntött, hogy több nagy-britanniai tanúkihallgatást is töröl, mert ha tovább húzzák a meghallgatásokat, kifutnak az időből, és elévül az ügy. Berlusconinak október végén kellett volna megjelennie a bíróságon, de a korábbi ígéretek ellenére ezt a tárgyalását is kihagyta, arra hivatkozva, hogy az euróválsággal és az ország vezetésével kell foglalkoznia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről