Tüntetők zárták körbe a Fehér Házat egy olajvezeték miatt

Vágólapra másolva!
A több ezer demonstráló azt akarta elérni, hogy Barack Obama ne engedélyezze egy olajvezeték kiépítését Kanada és az Egyesült Államok között.
Vágólapra másolva!

Tüntetők ezrei körbezárták vasárnap a washingtoni Fehér Házat, hogy nyomást gyakoroljanak Barack Obama amerikai elnökre annak érdekében, hogy környezetvédelmi szempontok miatt utasítsa el egy Kanadából az Egyesült Államokba kiépíteni tervezett olajvezeték engedélyezését.

"Ez Obama jellemének igazi próbája lesz, mármint az, hogy az emberek vagy az olaj hatalma mellé áll" - mondta Bill McKibben, a demonstráció szervezője a tüntetés után, amelyen számításaik szerint mintegy 12 ezren voltak - számol be az eseményről a Bloomberg Businessweek.

A hétmilliárd dollár értékű vezeték olajat hozna Albertából Montanán, Dél-Dakotán, Nebraskán, Kansas államon és Oklahomán át a texasi finomítókba. A TransCanada vállalat által megépíteni kívánt Keystone XL olajvezeték ellenzői hónapok óta nyomatékosan az építés elutasítására buzdítják az elnököt.

A tiltakozók szerint a kanadai olajkitermelés (mivel azt kanadai olajhomokból nyernék) a normálnál háromszor nagyobb károsanyag-kibocsátással járna, és az ivóvízellátást is veszélyeztetné. Egy állami környezetvédelmi jelentés azonban azt tartalmazza, hogy a projekt nem jár jelentős környezeti hatással a természeti kincsekre.

Obama politikai csapdahelyzetbe kerülhet akkor is, ha engedélyezi a vezeték megépítését, és akkor is, ha elutasítja. Az olajvezeték támogatná Obama munkahelyteremtést és az ország energiaforrásainak diverzifikálását célzó törekvéseit, de ezzel elidegeníthetné magától a Demokrata Párt egyes olyan törzsszavazóit, akik már amúgy is csalódottak az elnöknek a klímaváltozás elleni küzdelemben nyújtott teljesítménye miatt.

A TransCanada szóvivője szerint a csővezeték alkatrészeinek legyártása és összeszerelése 20 ezer amerikainak adna munkát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!