A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyomorrákja miatt kapott enyhe büntetést Kanadában egy magyar emberekereskedő

Kanada, emberkereskedelem, menekült, Hamilton város bírósága
Vágólapra másolva!
Bűnösnek vallotta magát a Kanadában feltárt magyar emberkereskedelmi hálózat egyik tagja, a több mint egy éve előzetes letartóztatásban lévő Dömötör Lajos. A 43 éves férfit kedden tíz és fél hónapos börtönre ítélték, szabadulása után pedig hazatoloncolják. A Pápa környékéről szegény romákat Kanadába utaztató és ott rabszolgaként dolgoztató hálózat tagjának súlyos gyomorrákja van, még az sem biztos, hogy megéli büntetése végét.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek vallotta magát Dömötör Lajos a kanadai Hamilton városban feltárt emberkereskedelmi ügyben, amelynek áldozatai és a gyanúsítottak is mindannyian Kanadába vándorolt magyar romák. Dömötör 13 hónapja van előzetes letartóztatásban, és tíz társához hasonlóan mostanáig tagadta, hogy tagja lett volna bármilyen bűnszervezetnek. A férfi ügyvédje, Tyler Smith szerint most "végre tovább akart lépni", mert nagyon beteg: súlyos gyomorrákja van.

Az emberkereskedő hálózatot a kanadai hatóságok gyanúja szerint három, Pápáról kivándorolt család tagjai alkották, akik éveken át utaztattak jól fizető állás ígéretével szegény romákat Kanadába. A tizenkilenc áldozat - most mindannyian védett tanúként szerepelnek az ügyben - a pápai családok buzdítására cigányságára hivatkozva kért menedékjogot Kanadában, és jutott ezáltal szociális segélyhez. Pénzt azonban sosem láttak ebből, azt bankkártyájukkal együtt elvették tőlük. Az áldozatoknak építkezéseken kellett ingyen dolgozni, közben a gyanúsítottak családi házainak pincéiben laktak. A bűnügyet a hamiltoni ügyész a "gonosz inváziójának" nevezte. Az áldozatok és a gyanúsítottak számát tekintve is ez az eddig felderített legnagyobb emberkereskedelmi ügy Kanadában. A részleteknek tavaly októberben az [origo] a helyszínen járt utána, az erről készült riportsorozatunkat itt olvashatja.

Dömötör Lajos a keddi tárgyaláson minden ellene felhozott bűncselekmény elkövetését elismerte: bevallotta, hogy tagja volt az emberekereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetnek, és azt is, hogy volt nála olyan, mások nevére kiállított fizetési csekk, amelyeket a közeli London városából egész postaládákkal együtt loptak el ismeretlenek, hogy felvegyék velük kanadai állampolgárok fizetését.

A bíró tíz és fél hónap börtönbüntetést szabott ki az ügyben. Ha nem helyezik korábban feltételesen szabadlábra, ennyi ideig kell még rács mögött maradnia a magyar férfinak - írta a helyi újság, a Hamilton Spectator. Idő előtti szabadulás esetén is rögtön visszatoloncolják Magyarországra. Bár a férfi mindent beismert, továbbra is azt állította, hogy semmit nem tud a bűnszervezet többi tagjáról.

Stephen Glithero bíró az ítélettel a vád és a védelem közös kérését teljesítette. Az orvosok csak 10-15 százalék esélyt adtak arra, hogy Dömötör Lajos még öt évet él, de nagy az esély arra is, hogy egész hátralévő idejét a kanadai börtönben éli le - mondta a bíró, aki azt is megjegyezte, hogy az összes felhozott bűncselekmény alapján akár 14 évre is ítélhette volna a férfit.

"A daganatos betegség miatt - amelyet a börtönben töltött idő alatt diagnosztizáltak és operáltak meg, sikertelenül - Dömötör Lajos már nem jelent veszélyt a kanadai társadalomra. De az elkövetett bűnök komolyak (...), és bár megértem a betegség súlyosságát, a kanadai társadalomra is figyelemmel kell lennem. A társadalom érdekét pedig az szolgálja, ha maga nincs itt" - indokolta ítéletét a bíró.

Dömötör Lajos viszonylag későn, 2009 májusában érkezett meg Hamiltonba, ekkor a korábban menedékjogot kérőkből álló emberekereskedő hálózat már évek óta működött. A férfi maga is kivitt egy munkást Kanadába, vele együtt kért menedéket. Dömötör lett a feltételezett bűnszervezet sofőrje, ő fuvarozta a csicskaként dolgoztatott embereket az építkezések helyszínére, majd haza. Saját hamiltoni háza pincéjében is legalább négy áldozat lakott - idézte a Hamilton Spectator az ügyész vádjait.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!