Felszámolták a tüntetők sátortáborát Londonban

Vágólapra másolva!
Rendőrök és bírósági végrehajtók hétfő éjfélkor kezdték meg az antikapitalista tüntetők sátortáborának felszámolását a londoni Szent Pál-székesegyháznál. A művelet békésen zajlott, néhány tüntetőt letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Éjfél után láttak hozzá a rendőrök és a bírósági végrehajtók az Occupy mozgalom sátortáborának felszámolásához Londonban, a Szent Péter-székesegyháznál. A BBC beszámolója szerint a művelet békésen zajlott, a táborlakók többsége nem tanúsított ellenállást, noha hangsúlyozták, hogy akciójuknak még messze nincs vége. Néhány embert azért letartóztattak.

A rendőrség és a bírósági végrehajtók érkezésekor mintegy 50-60 sátor volt a helyszínen. Többen úgy próbálták kijátszani a hatóságokat, hogy magukra tekerték a sátorponyvát, mintha ruha lenne.

George Barda, egyike annak az öt tüntetőnek, aki fellebbezett a döntés ellen, azt mondta a BBC-nek, hogy ez nem a vég kezdete, csak a kezdet vége. Mint mondta, nincs kétsége a felől, hogy a gazdasági helyzet egyre rosszabb lesz, és egyre több ember csatlakozik majd hozzájuk.

A tüntetők tavaly októberben állítottak fel mintegy 150 sátrat a székesegyháznál, de az elmúlt napokban sokan maguktól leszedték a sátrakat, miután a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy a gyülekezési jog nem jogosítja fel a tüntetőket arra, hogy állandó tábort verjenek nyilvános helyen.

A londoni tiltakozók a világ sok más országában lezajlott akciókhoz hasonlóan tavaly október 15-én - az "Occupy London" nevű mozgalom zászlaja alatt - megpróbálták "visszafoglalni" a várost. Célpontjuk a Szent Pál-székesegyház közvetlen közelében működő Londoni Értéktőzsde (LSE) lett volna, ám ide a rendőrség nem engedte be őket. A jórészt fiatalokból álló londoni tüntetők ezért a szomszédos anglikán főtemplom tövében vertek tábort, és azóta is ott sátoroztak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!