A melegek jogairól szavaz Szlovénia

Vágólapra másolva!
A homoszexuálisok jogait bővítő új családjogi törvényről tart vasárnap népszavazást Szlovénia. Az új törvény, amely például bevezeti a gyermekjogok szóvivőjének tisztségét, lehetővé teszi azt is, hogy a melegek örökbe fogadják társuk gyermekét. A katolikus, ortodox és iszlám egyház közös nyilatkozatban tiltakozott az új törvény ellen.
Vágólapra másolva!

Szlovéniában vasárnap reggel megkezdődött a népszavazás az új családjogi törvényről, amely alapjaiban változtatta meg az 1976-os korábbi jogszabályt. A több mint 1,7 millió választópolgár 19 óráig adhatja le szavazatát az új, liberális törvényre, amelyet élesen ellenez a katolikus egyház és a konzervatív körök. A referendumot a katolikus egyház által támogatott konzervatív állampolgári kezdeményezés kényszerítette ki a szükséges negyvenezer aláírás összegyűjtésével.

A törvényt a korábbi balközép kormány alkotta meg, és 2011 júniusában az akkori parlament fogadta el. Bővíti a gyermekjogokat, és szélesíti a homoszexuális párok jogait is, főként az örökbefogadás terén. Megtiltja a gyermekek testi fenyítését, és bevezeti a gyermekjogok szóvivőjének (ombudsman) tisztségét. A családot nem a hagyományos "apa-anya-gyermek" hármasságban fogja fel, hanem olyan életközösségként, amelyben a gyermekek egy vagy két szülővel, vagy egy róluk gondoskodó másik felnőttel élnek együtt.

A korábbi balközép kormány a heves ellenállás és a konzervatív ellenzék - a jelenleg kormányzó jobbközép erők - tiltakozása miatt több engedményre kényszerült eredeti elképzeléseihez képest, amelyek a hetero- és homoszexuális párok teljes egyenjogúságát tartalmazták. A katolikus, ortodox és iszlám egyház közös nyilatkozatban tiltakozott az új törvény ellen, viszont az evangélikus egyház toleranciára hívott fel a különböző családközösségek iránt. A kormánykoalíció pártjai megosztottak, egy részük támogatja, a másik elutasítja a jogszabályt.

A legutóbbi előrejelzések szerint többségben vannak a törvényt támogató szavazók, a héten készített felmérés szerint a szlovénok hatvan százaléka kiáll a törvény mellett. A nem végleges első eredmények a vasárnap esti urnazárás után várhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről