A letartóztatás küszöbén áll Assange

Vágólapra másolva!
Nem ment el egy meghallgatásra Julian Assange, ezért hamarosan letartóztathatják a BBC szerint. A WikiLeaks alapítója jelenleg Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, miután menedékjogot kért az országtól.
Vágólapra másolva!

A letartóztatás küszöbén áll Julian Assange, miután megszegte az óvadék ellenében történt szabadlábra helyezésének feltételeit - közölte a brit BBC kedden rendőrségi forrásokra hivatkozva. A WikiLeaks alapítója a napokban menekült Ecuador londoni nagykövetségére, miután a brit Legfelsőbb Bíróság a múlt csütörtökön elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, így Assange egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják Svédországnak. Assange a bírósági döntés előtt nem ment el egy meghallgatásra, ezért tartóztathatják most le.

Ecuador egyelőre mérlegeli, hogy menedékjogot adjon-e Assange-nak. Assange attól tart, ha kiadják a Svédországnak, akkor Svédországból az Egyesült Államokba küldik, ahol akár halálbüntetést is kaphat.

A Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál állampolgár portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks alapítóját, aki korábban Svédországban élt. Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!