A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Átverve érzi magát a kanadai bűnözőket lebuktató magyar

Vágólapra másolva!
Visszaküldi Kanada Magyarországra a legnagyobb embercsempész banda lebuktatását segítő Baranyai Tibor feleségét és nevelt lányát. A korábban Kanadában rabszolgaként dolgoztatott Baranyai megkapta a letelepedési engedélyt, miután együttműködött a hatóságokkal az emberkereskedő banda felgöngyölítésében. A kanadai Globe and Mail című lap szerint a kiutasítás veszélybe sodorhatja a két nőt.
Vágólapra másolva!

"Úgy érzem, kihasználtak. Az embercsempészeknek a munkám kellett, Kanadának pedig a tanúvallomásom" - mondta a Globe and Mail kanadai újságnak a 44 éves Baranyai Tibor, akinek a családját, a feleségét és a nevelt lányát kiutasították Kanadából. Baranyai 2009-ben döntött úgy, hogy kivándorol Pápáról, és menedékjogot kér Kanadában arra hivatkozva, hogy Magyarországon felerősödtek a romákat fenyegető szélsőjobbos erők.

Kanadában egy Karádi Ferenc nevű magyar megfenyegette: megölik, ha megpróbál elszökni, majd bezárta a házának az alagsorába, ahol másik négy férfi is raboskodott. Baranyai beszámolója szerint a banda, amelynek Karádi is tagja volt, kíméletlenül dolgoztatta őket, enni pedig csak hulladékokat kaptak egészen 2010 elejéig, amikor végül sikerült elmenekülniük, és feljelenteni a fogvatartókat. Az embercsempészeket végül 2010 végén tartóztatták le. Nyolc embert ítéltek el, közöttük Karádit is, aki hat évet kapott.

A Kanadában komoly sajtófigyelemmel kísért és a legnagyobb embercsempész-ügyként emlegetett eset után Baranyai megkapta a letelepedési engedélyt, és közben feleségül vett egy szintén Magyarországról menekült nőt, akivel össze is költözött. A Globe and Mail szerint viszont a hatóságok Baranyai felesége és nevelt lánya esetében nem találták megalapozottnak azt az érvelést, hogy Magyarországon fenyegetnék őket, így őket kiutasították az országból.

Az újságnak nyilatkozó Baranyai viszont azt állította, hogy a leleplezett banda Magyarországon maradt tagjai korábban is az otthon maradt rokonokkal tartották sakkban a Kanadában dolgoztatott áldozatokat. Így nagy az esély, hogy a visszaküldött két nő veszélybe kerül.

A kanadai emberkereskedelmi bűnügyről szóló sorozatunk cikkeit itt, itt és itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!