A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Vizsgálatot indít az ír kormány a terhes nő halála miatt

Savita Halappanavar, abortusz botrány, írország
Vágólapra másolva!
Az indiai nő valószínűleg elvetélt magzata miatt vesztette életét Írországban, miután hiába kérte a katolikus ország orvosait, hogy hajtsanak végre rajta abortuszt. Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki, a kormány vizsgálatot és törvénymódosítást ígér, és még az indiai külügy is megszólalt.
Vágólapra másolva!

Független és minden részletre kiterjedő vizsgálatot ígért az ír kormány csütörtökön annak az indiai nőnek az ügyében, akitől korábban a katolikus tanokra hivatkozva megtagadták az abortuszt egy írországi kórházban, majd nem sokkal később meghalt. A 31 éves Savita Halappanavar a terhessége 17. hetében vesztette életét, miután többször hiába kért művi terhességmegszakítást elvetélőben lévő magzata miatt.

James Reilly egészségügyi miniszter közölte, hogy az Egészségügyi Szolgálat (HSE) folytatja le a vizsgálatot "egy külső vagy független" nőgyógyász szakértő bevonásával. A miniszter óva intett az elsietett lépésektől, hogy "nehogy elhibázott válaszokat" adjanak az ügyre.

A nő október 21-én hátfájdalmakkal jelentkezett Galway egyetemi kórházában, és bár az orvosok kezdődő vetélést diagnosztizáltak nála, az abortuszt megtagadták, mert a 17 hetes magzatnak még volt szívverése. Csak amikor leállt a szív, hajtották végre az abortuszt, azonban az asszonynál időközben vérmérgezés lépett fel, aminek következtében három nap múlva meghalt.

Az Indiába visszatért férj korábban elmondta, hogy fogorvos felesége többször is kérte a kórház nőgyógyászait a magzat elhajtására, de megtagadták a kérés teljesítését, arra hivatkozva, hogy "ez egy katolikus ország". A hindu vallású nő erre így felelt: "Én nem vagyok se ír, se katolikus", az orvosokat azonban nem hatotta meg. (az esetről korábbi cikkünkben, itt is olvashat).

India sem hagyta szó nélkül

Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt. Egy 1992-es legfelső bírósági döntés értelmében a művelet akkor végrehajtható, ha az anya élete veszélyben forog vagy félő, hogy a terhes nő öngyilkosságot kísérelne meg. Ezt a döntést azonban öt egymást követő kormány sem ültette át törvénybe.

Savita Halappanavar apja a lánya halála után közölte, hogy orvosi hanyagság és az abortuszt szabályozó ír törvény együttesen vezetett a tragédiához. Eamin Gilmore ír miniszterelnök-helyettes ezért a parlamentben csütörtökön kijelentette, hogy a kormány véget akar vetni ennek a jogbizonytalanságnak. Dublinban este tüntetést is szerveztek az ügy miatt, amelyen az abortusz legalizálását követelték.

Forrás: AFP/Peter Muhly
"Ne legyen több bizonytalanság! Hozzanak törvényt most" - hirdeti az tüntető plakátja Dublinban

Mély sajnálatát fejezte ki az asszony tragikus halála miatt, és nyugtalanságra okot adó ügynek nevezte a történteket az indiai külügyi szóvivő is. Csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ír hatóságok szerint két vizsgálat indult, s azok eredményéről tájékoztatják majd Indiát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!