A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Élő:
Vágólapra másolva!
Soha nem látott méretű és látványvilágú showműsort ígérnek a pénteki megnyitó ünnepségre a párizsi olimpia szervezői. Ehhez pedig szinte soha korábban nem látott biztonsági intézkedéseket is foganatosítanak, szó szerint földön, vízen és levegőben.

Soha, talán még egy amerikai vagy kínai elnöki delegáció érkezését sem előzte meg akkora készültség, mint amivel a szervezők és a francia biztonsági erők készülnek a párizsi olimpia pénteki (mai) megnyitójára. A készültséget ezúttal az is indokolja, hogy a játékok során most először nem egy zárt, jól ellenőrizhető helyen, azaz az olimpiai stadionban kerül sor az ünnepi pillanatokra (órákra), hanem szabadtéren, Párizs belvárosában.

Így aztán nem csoda, hogy óriási erőket mozgósítanak a biztonsági szervek. A francia fővárost átszelő Szajnán már reggel óta járőröznek a rendőrség speciális egységei, a megnyitó idején is lesznek búvárok a folyóban, ahogy mesterlövészek a háztetőkön és drónok a levegőben, számol be a Guardian.

Párizs, olimpia,
Fegyveresek a Pont Grenelle rakpartján. Itt a legkönnyebb átjutni az olimpiai faluba
Fotó: Origo

A tervek szerint mintegy 8000 sportolót fognak 6 kilométeren át hajóztatni a Szajnán, miközben a parton és a hidakon mintegy 300 ezer nézőre számítanak. Rájuk és persze a sportolókra francia források szerint közel 45 ezer rendőr fog vigyázni.

Miközben a sportolók hajókáznak, a legkülönfélébb helyeken, utcákon, tereken, háztetőkön, két épület között, hidakon, mesterséges szigeteken tűnnek fel táncosok, popsztárok, akrobaták, kötéltáncosok, a folyón úszó pódiumon fellépő zongoristák és a Szajna fölött hátraszaltózó BMX-es is, de hallani helikopteres és tengeralattjárós meglepetésről is. A show-t az Eiffel-torony tetejéről indított lézerparádé fogja zárni.

A tervezett útvonal az Austerlitz-hídtól indul és a Trocaderónál ér véget, a sportolók elhajóznak többek között a Notre Dame székesegyház, a Louvre, a Grand Palais, az Invalidusok temploma és az Eiffel-torony előtt is.

Céline Dion
A csodálatos hangú Céline Diont lehet, hogy utoljára hallhatjuk énekelni
Fotó: AFP

A sztárfellépők kilétét még mindig próbálják titokban tartani, de már hallani olyanokat, hogy a Charles Aznavour dalokat éneklő francia énekesnő, Aya Nakamura mellett az igazi szupersztárok az Édith Piaf-számokkal fellépő súlyos beteg kanadai csillag, Céline Dion, illetve a pop- és filmdíva, Lady Gaga lesznek. 

A várakozások szerint világszerte mintegy egymilliárd tévénéző fogja követni a 19.30-kor kezdődő páratlannak ígérkező műsort.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!