A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Élő:
Vágólapra másolva!
Több helyen is súlyosan megrongálták a franciaországi nagysebességű vasútvonalat a párizsi olimpia nyitóünnepsége előtt pár órával. Az akciót szándékosan erre a napra időzítették, több százezer emberrel szúrtak ki, a franciák szerint szélsőbaloldali akció állhat a háttérben.

Órákkal a 2024-es párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt közleményt adott ki a francia vasúttársaság, melyben azt írják, hogy rosszindulatú, vandál támadás érte a nagysebességű vasúthálózatot, amelynek célja a vasúti közlekedés megbénítása volt.

Hatalmas károkat okoztak a vandálok
Fotó: Ian LANGSDON / AFP

A Figaro cikkében megszólaltatott biztonsági szakértő szerint a támadás fajtája arra utal, hogy szélsőbaloldali csoportok követhették el az akciót, ugyanis korábban is ők követtek el hasonló, gyújtogatásos támadásokat. Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget ezekért az akciókért, és még nem sikerült azonosítani az elkövetőket sem, de minden bevethető egység ezen az ügyön dolgozik Franciaországban.

A Közlekedési Minisztérium szerint egyértelmű, hogy a szabotázs volt az akció célja, hogy megbénítsák a vasúti közlekedést. A minisztérium szerint hajnali 4 óra körül történtek a gyújtogatások és több kábelt is megrongáltak, és a helyszíneket sem véletlenszerűen választhatták ki, hiszen a legnagyobb közlekedési csomópontoknál okoztak hatalmas károkat az elkövetők.

A szabotázs már most 800 ezer utast érintenek, és várhatóan a hétvégéig fennakadásokat okoz majd.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!