A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl

Mégsem áll le a nukleáris energiával Japán

Fukusimai túristák, japán hivatalnoko látogatása a Dai Ichi nukleáris erőműbe
Vágólapra másolva!
A fukushimai katasztrófa után ugyan úgy határozott a japán kormány, hogy a nukleáris energia-felhasználását 2040-ig lenullázza, a jelenlegi kabinet úgy döntött, hogy felülvizsgálja ezt a tervet. Biztonsági teszt után a reaktorok újraindulhjatnak.
Vágólapra másolva!

Az új japán kormány bejelentette, hogy felülvizsgálja a nukleáris energia-felhasználás megszüntetéséről szóló tervet. A tavalyi fukushimai katasztrófa után határozta el az akkori japán kormány, hogy 2040-ig teljesen megszünteti az atomenergiától való függőségét - írja a BBC.

Az új kormány ipari minisztere, Toshimitszu Motegi azonban bejelentette, hogy változtatnak a terven: egy biztonsági vizsgálat után, ha átmennek a teszten, újraindulhatnak a reaktorok.

Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno
Fukushima után minden megváltozott Japánban

A bejelentés mögött gazdasági okok állnak, az új miniszterelnök, Shinzo Abe egyik legfontosabb választási ígérete a gazdaság újbóli felpörgetése volt. A gazdasági reformtervét kétharmados többség birtokában valósíthatja meg a szerdán hivatalba lépett liberális demokraták vezette Abe-kabinet.

Az atomerőművek leállítása alaposan megdobta az energiaárakat Japánban, így az ipari termelés is megdrágult, az ország pedig olaj- és gázimportra szorult. Sok nagyvállalat helyez nyomást az országra az energiaköltségek csökkentése érdekében. Az új kormány világossá tette, hogy a magas energiaköltségek nem állhatnak majd a növekedést célzó terveinek útjába.

A fukushimai katasztrófa előtt a Japánban felhasznált energia harmadának forrása valamelyik atomerőmű volt. A sugárzó anyagok kiszabadulása után az ország ötven atomerőművét leállították, igaz, a közelmúltban kettőt újranyitottak közülük. Ugyanakkor az atomenergia társadalmi támogatottsága a katasztrófa óta gyakorlatilag lenullázódott, így az újranyitásokat hatalmas tüntetések kísérték.

Tavaly márciusban a fukushimai erőművet sújtó cunami és földrengés hatására több robbanás is történt, és sugárzó anyag került ki a reaktorból. A sugárszennyezés még évtizedekig éreztetheti hatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!