Az iszlamisták lemondták kairói tüntetéseiket

Vágólapra másolva!
Az iszlamista Muzulmán Testvériség szervezet hívei biztonsági okokból lemondták vasárnapra időzített tüntetéseiket Kairóban, miközben a hadsereg bejelentette, hogy nem fogja tétlenül nézni, ha bárki is erőszakhoz folyamodna.
Vágólapra másolva!

A Muzulmán Testvériség annyit közölt Kairóban, hogy biztonsági megfontolások alapján döntött a tiltakozó megmozdulások lemondásáról. A szervezet Kairó két elővárosában és az alkotmánybíróság épülete előtt akart vasárnap tüntetni.

Eközben Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök rendőr- és katonatisztek előtt elhangzott beszédében kijelentette, az az üzenete a hatalmától megfosztott Mohamed Murszi híveinek, hogy "mindenki számára van hely Egyiptomban", azonban a hadsereg nem fog tétlenül állni az erőszak láttán. A vezérkari főnök hozzáfűzte: a hadseregnek nem áll szándékában átvenni a hatalmat Egyiptomban.

Az egyiptomi hatóságok a nap folyamán megerősítették az alkotmánybíróság épülete körül kialakított rendőri védelmi vonalat, páncélozott járműveket és biztonsági alakulatokat vezényeltek erre a helyszínre, ahol az iszlamista Muzulmán Testvériség szervezet hívei akartak tüntetést tartani.

A biztonsági szervek vasárnap hajnaltól a Muzulmán Testvériség mintegy 300 középszintű vezetőjét, képviselőjét és aktivistáját vették őrizetbe az ország számos városában. Alexandriában például a rendőrség több mint 30 tisztségviselő, illetve volt parlamenti képviselő házát rohamozta meg, de csak 7 személyt vett őrizetbe. Luxorban a Muzulmán Testvériség több mint 20, Szuezben pedig 9 tisztségviselőjét vették őrizetbe.

Az elfogottakat erőszakra bujtogatással, rendőrőrsök és templomok elleni támadások megszervezésével gyanúsítják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről