Betilthatják a Muszlim Testvériséget

Vágólapra másolva!
A Mubarak elnök megbuktatása után tartott választáson a Muszlim Testvériség nyert. A hadsereg által támogatott kormány, miután megbuktatta az iszlamistákat, most betiltaná a szervezetüket is.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi miniszterelnök Hádzim el-Beblávi kezdeményezte a Muszlim Testvériség betiltását, az ötletet a kormány tanulmányozza - jelentette be az egyiptomi kormányszóvivő. A miniszterelnök a szociális ügyek miniszterét bízta meg a feladattal, ő felelős ugyanis a civil szervezetek engedélyeztetéséért - írta a Jerusalem Post.

A Mubarak elnök megbuktatása utáni választáson a Muszlim Testvériség jelöltjei szerezték meg a többséget, azonban Mohamed Murszi egy éves elnöksége után tüntetések kezdődtek, amelyek megfékezésére a hadsereg beavatkozott. Murszit őrizetbe vették, és átmeneti kormányt alakítottak.

Pénteken a hadsereg és a rendőrség megtámadta a muszlim tüntetőket. A USA Today szerint a halottak száma már 173-ra emelkedett. Az összecsapások szombat reggel értek véget, amikor a tüntetők bevonultak egy mecsetbe a kairói Ramszesz térnél.

Szombat hajnalban a katonák a mecsetbe erő alkalmazása nélkül jutottak be, és tárgyalást kezdeményeztek a tüntetőkkel. Az első hírek arról szóltak, hogy a tüntetők szabadon távozhattak, az AP hírügynökség azonban arról számolt be kora délután, hogy a tüntetők elbarikádozták magukat, szemtanúk pedig lövéseket is hallottak. A BBC szerint maradtak tüntetők, akik nem voltak hajlandók kivonulni a mecsetből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!