Humanitárius vészhelyzetet hirdetett az ENSZ Irakban

Vágólapra másolva!
A legmagasabb rendű készültséget rendelte el az ENSZ az Észak-Irakban kialakult menekülthelyzet miatt. Korábban Szíriában, Dél-Szudánban és a Közép-Afrikai Köztársaságban hirdettek ilyen szintű vészhelyzetet.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam harcosai elől csak Dahuk tartományba 150 ezer ember érkezett. A helyi kurd illetékesek elmondták, hogy a lakosság próbálja etetni a menekülteket, de túl sokan érkeznek.

Az Egyesült Államok korábban jelentette be, hogy valószínűleg nem lesz szükség katonai mentőakcióra a Szindzsár-hegységben rekedt jazidik kihozatalára.

Könnyebb segítséget szerezni

Az ENSZ becslései szerint 1,2 millió iraki menekült el a lakóhelyéről. A vészhelyzet elrendelése nyomán a világszervezetnek könnyebb lesz újabb készleteket és erőforrásokat mozgósítani, hogy ellássa a menekülteket – mondta a BBC jelentése szerint Nyikolaj Mladenov, az ENSZ iraki különleges megbízottja.

Az egykori bolgár külügyminiszter szerint egyébként a Szindzsár-hegyen rekedtek helyzete még mindig kritikus.

Levegőből jön a segítség

Az amerikai légierő már hét alkalommal dobott le vizet és élelmiszert a hegyen lévőknek, és folytatja az Iszlám Állam állásai elleni csapásokat is.

Franciaország bejelentette, hogy segít felfegyverezni a kurdokat, akik az Egyesült Államoktól is kapnak támogatást az Iszlám Állam elleni harchoz.

Nagy-Britannia szintén humanitárius segítséget nyújt, az élelmiszerszállítás mellett részt vesznek a civilek mentésében is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről