Most férfiakat rabolt a Boko Haram

Abubakr Shekau a Boko Haram terrorista szervezet vezetője, elrabolt diáklányok, körözés
A poster displayed along the road shows photograph of Imam Abubakar Shekau, leader of the militant Islamist group Boko Haram, declared wanted by the Nigerian military with $320,471 reward for information that could lead to his capture in northeastern Nigeria town of Maiduguri May 1, 2013. Abubakar Shekau, leader of Islamist sect that has killed about 4,000 people since 2009 when it began its campaign of terror is Nigeria's most wanted man, who has been designated a terrorist by the US government. President Goodluck Jonathan has approved the constitution of a Presidential Committee to constructively engage key members of Boko Haram and define a comprehensive and workable framework for resolving the crisis of insecurity in the country. AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Újabb rajtaütést hajtott végre az iszlamista szekta, most békén hagyták a nőket.
Vágólapra másolva!

Feltehetően a Boko Haram iszlamista szektához tartozó fegyveresek elraboltak közel száz fiút és férfit egy eldugott északkelet-nigériai faluban: teherautóra tuszkolták őket, és elhajtottak velük – közölték az erőszak elől elmenekült szemtanúk pénteken. Az emberrablás négy hónappal az után történt, hogy a keresztények és muszlimok által vegyesen lakott Nigériában középkori kalifátus bevezetésére törekvő Boko Haram több mint 200 iskolás lányt rabolt el Chibok faluból. Ők továbbra sincsenek meg.

Több szemtanú, akiknek a Csád-tó partján álló Doron Baga faluban történt rajtaütés után sikerült elmenekülniük, elmondták, hogy a fegyveresek több házat felgyújtottak, és legalább 97 embernek nyoma veszett. "Egyetlen fiút vagy férfit sem hagytak a faluban, csak a kisgyerekeket, lányokat és nőket" – mondta el Halima Adamu, aki 180 kilométert tett meg egy teherautó platóján Maiduguriig. A falusiak az is elmondták, hogy a fegyveresek azt kiáltották: "Allah Akbár" (Isten a legnagyobb), és hat férfit megöltek a vasárnapi támadásban.

Az Afrika vezető gazdasági hatalmának számító olajtermelő Nigériában első számú biztonsági veszélyforrásnak tekintett Boko Haram tavaly jelentősen megnövelte a polgári lakosság elleni támadásait, és a valaha népszerű mozgalom minél vérszomjasabb lett, annál inkább veszített támogatásából. A fiúk és lányok elrablása, fegyverbe, illetve szexuális rabszolgaságba kényszerítése az Ugandában, Dél-Szudánban és Közép-Afrikában évtizedeken át harcoló az Úr Ellenállási Hadserege nevű ugandai csoport módszere volt évtizedeken át.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről