A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Skizofrén a gyerekét levágott fejjel fotózó terrorista

Khaled Sharrouf
Khaled Sharrouf
Vágólapra másolva!
Súlyos skizofrén az ausztrál terrorista, aki feltette a világhálóra a kisfia fényképét, amint felemeli egy meggyilkolt szíriai katona fejét. Khaled Sharrouf már kamaszkorában nehéz eset volt, kábítószerrel is kereskedett, mielőtt dzsihádista lett. Öt gyerekével és az iszlámra áttért ausztrál feleségével menekült Szíriába.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felháborodást keltett világszerte az a fotó, amelyet Khaled Sharrouf tett ki a Twitterre, és amelyen hétéves fia tartja a kezében egy meggyilkolt szíriai katona fejét. A fényképet azóta eltávolították a közösségi oldalról.

Az esetet határozottan elítélte Ibrahim Abu Mohamed ausztráliai főmufti is. „Teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy a szélsőségesek a bűneik és az általuk elkövetett atrocitások indokául használják az iszlámot” – fogalmazott közleményében, hozzátéve, hogy ezek az emberek nem képviselik a vallást, mert a muszlimok döntő többsége hű „az iszlám tiszta igaz tanításaihoz, így az igazságossághoz, a könyörülethez és a szabadsághoz”.

Ki ez az ember?

Khaled Sharrouf 1981 februárjában született Ausztráliában, libanoni szülők gyermekeként. Kapcsolata feszült volt az apjával, problémás tinédzserkora jelentős részét javítóintézetben töltötte – derült ki a 2009-es dokumentumokból, amikor terrorizmus vádjával elítélte Új-Dél-Walesben a legfelsőbb bíróság.

Kilencedikes korában kizárták az iskolából erőszakos viselkedése miatt, és „hamarosan rossz társaságba keveredett”.

1995 és 1998 között többször állt bíróság előtt apróbb bűncselekmények vádjával; ebben az időszakban rendszeresen szedett amfetamint, LSD-t és ecstasyt is, és állítólag kereskedett is kábítószerrel. A drogok alighanem „jelentős szerepet” játszottak abban, hogy skizofrén lett – idézte a CNN a bírósági dokumentumokat.

Merénylettervek

Sharrouf az építőiparban dolgozott, de főleg a rokkantnyugdíjából élt, míg 2005 novemberében terrorista összeesküvés vádjával le nem tartóztatták.

Egyike volt annak a kilenc feltételezett terroristának, akit azért vettek őrizetbe, mert szent háborút akartak kirobbantani Ausztráliában.

A lakásában már akkor több ezer fényképet találtak lefejezett amerikai katonákról – mondta el az ausztrál Daily Mailnek a házkutatást végző rendőrtiszt.

Súlyos skizofrén

Sharrouf bűnösnek vallotta magát robbanószerkezetek alkatrészeinek birtoklásában. Bírósági meghallgatását azonban elhalasztották, mert mentális betegsége miatt alkalmatlannak ítélték a felelősségre vonásra.

Fiatalabb korában depressziót állapítottak meg nála, de kezelték paranoiával és elmezavarral is, a bíróság által kirendelt szakértő pedig súlyos, akut skizofréniát diagnosztizált. Gyógyszeres kezelést rendeltek el a számára, és az orvosok szerint 2009 elejére ezzel „jelentős javulás” következett be az állapotában.

Öt év három hónapos börtönbüntetésre ítélték, ám mivel ennek a nagy részét már előzetesben letöltötte, alig három héttel később szabadlábra helyezték.

Khaled Sharrouf dzsihádistának neveli a fiait is Forrás: Twitter

„Esély az újrakezdésre”

A bíróság meghallgatta Sharrouf feleségét, Tara Nettletont is. Még középiskolás korukban szerettek egymásba, és nagyon fiatalon családot alapítottak – Tara 17, Khaled 18 éves volt az első gyermekük születésekor.

„Gyakran emlegeti, mennyire elszomorítja, hogy olyan sok mindent mulasztott el a gyerekei életéből, és alig várja, hogy hazatérjen” – vallotta az asszony a bíróságon, és beszélt arról is, hogy azt tervezgették: vidékre költöznek, egy farmra, hogy mindent újrakezdhessenek.

Szomszédjai szerint az asszony mindig nagyon udvarias volt – egészen addig, míg egyszer megjegyzést nem tettek arra, hogy az egész arcát eltakaró kendőt, úgynevezett nikábot visel. „Utána soha többé nem állt szóba velem” – mondta el az ausztrál Daily Mailnek a csak Joyce-ként említett nyugdíjas nő.

Áttért az iszlámra

A szomszéd tipikus szőke ausztrál nőként jellemezte Tarát, aki a férje miatt tért át az iszlám hitre. A párnak öt gyermeke van – két kislány és három fiú.

Pletykák szerint az asszony anyja – aki rendszeresen járt hozzájuk – segített abban, hogy a család Malajziába meneküljön, miután a férje megszökött az ausztrál hatóságok elől, és a fivére útlevelével decemberben Szíriába ment. Annak érdekében, hogy ne keltsen gyanút, az asszony retúrjegyet váltott.

Tara majdnem tíz éve tért át az iszlámra, és azóta fel nem beszélt az apjával és a nevelőanyjával.

Mit tud Sharrouf az iszlámról?

Sharrouf apja ugyan az ausztráliai szunniták vezetőjének testőreként dolgozott, a fiú nem gyakorló muszlimként nőtt fel. Jamal Rifi muszlim vezető, aki ismeri a családot, az ABC ausztrál hírcsatorna honlapjának elmondta: a radikális muszlim fiatalokra jellemző, hogy nem ismerik a Korán tanításait.

„Sajnos nagyon sok fiatal nem neves tudósok segítségével ismeri meg a vallást, hanem az internetről és a közösségi médiából szerzi az információkat” – fogalmazott.

Ezt tanulják a gyerekek: a "kalifátus" katonái kivégzik a fogságba esett irakiakat Forrás: AFP

Letartóztatják, ha hazatér

Az ausztrál rendőrség már a múlt hónapban letartóztatási parancsot adott ki Sharrouf és egy másik Sydneyből származó dzsihádista, Mohamed Elomar ellen terrorista tevékenység vádjával, miután ugyancsak Sharrouf Twitter oldalára felkerült egy fotó, amelyen Elomar mosolyogva a magasba emeli két szíriai katona levágott fejét.

Júniusban pedig a The Australian című lap közölt egy fotót Sharroufról, amelyen lemészárolt irakiak holtteste mellett pózol.

Sharrouf gyerekkori barátja szerint azonban kizárt, hogy a család hazatérjen Ausztráliába. Wassim Haddid az ausztrál Daily Telegraph-nak azt mondta: a barátja "szereti, amit csinál". "A gyerekei biztonságban vannak a kalifátusban, azt pedig nem is értem, miért olyan nagy ügy, hogy levágott fejeket adnak gyerekek kezébe" - fogalmazott.

Vérdíjat tűzött ki a terrorista a vallási vezető fejére

Megerősítették Jamal Rifi őrizetét, miután egy azóta eltávolított Twitter-bejegyzésben feltehetően Mohamed Elomar pénzdíjat ajánlott fel annak, aki elárulja a tekintélyes vallási vezető és öt gyermeke hollétét. „Bárki, aki Sydneyben felfed nekem részleteket a kutya Jamal Rifiről, bármit, a tartózkodási helyét, annak kész vagyok ezer dollárt fizetni” – írta. Rifi a szókimondásáról híres, és a fenyegetés ellenére nem hagyja elhallgattatni magát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!