A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Zágráb hajlandó bevándorlók befogadására

Prime Minister of Croatia Zoran miniszterelnökök autói
Prime Minister of Croatia Zoran Milanovic arrives, on August 30, 2014 at the Elysee presidential palace in Paris, before a meeting gathering European centre-left leaders to forge a common position ahead of the Brussels summit. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Horvátország megérti a menekültek szenvedéseit, és kész arra, hogy befogadjon egy kisebb létszámú bevándorló csoportot, de az országnak vannak korlátai, amelyeken nem tud túllépni. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök erről Brüsszelben beszélt a sajtó képviselőinek csütörtökön, ahol Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Horvátországot érintő nyilatkozatára is reagált.
Vágólapra másolva!

"A bevándorlásnak nem Horvátország az oka, a problémáért a nagyobb országok felelősek" – mondta, majd hozzátette: ezért nehéz szolidaritásról beszélni, de hajlandóak vagyunk egy kisebb számú menekült csoportot befogadni, mert bennünket érzékenyebben érint az ügy, mint más közép-európai országokat, amelyek sokkal radikálisabban léptek fel ellene.

Zoran Milanovic Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Arra a kérdésre, hogy Horvátország csatlakozik-e a visegrádi négyek (Csehország, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország) álláspontjához, amely országok a leginkább ellene vannak a kötelező kvóta bevezetésének, Milanovic azt mondta: nem látja ezt szükségesnek, "mert van saját álláspontunk és saját fejünk".

A horvátok megértőbbek

"Nekik megvannak a saját okaik. Ami Horvátországot illeti, - és aminek én nagyon örülök - a horvát közvélemény a menekültek befogadását érintő első bejelentésre nem lépett fel idegengyűlölően és harciasan, Zágrábban és más horvát városokban nem masíroztak a jobboldali szélsőségesek" – mondta.

A miniszterelnök szerint, ha Magyarország le is zárja határait, Horvátországra nézve ez nem okoz nagyobb problémát, ugyanis még nem tagja a schengeni övezetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!