A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

Orbán: Európa értékeit védelmezzük

EU-csúcs Brüsszelben - Orbán Viktor
Régi rókának nevezte Orbán Viktort Vona Gábor a szerdai interjúban.
Vágólapra másolva!
A menekültpolitikának tagállami hatáskörben kell lennie, nem Brüsszelből jön majd a megoldás, és bár az EU 2000-ben kitűzött céljai nem valósultak meg, de így is "Európa a legjobb hely a világon" – fejtette ki Orbán Viktor egy német lapnak adott interjúban.
Vágólapra másolva!

„Európa értékeit védelmezzük” címmel közölt interjút Orbán Viktorral a Focus című német hírmagazin a szombaton megjelenő – digitális formátumban már pénteken este kiadott – számában. A magyar miniszterelnök ebben kifejtette, hogy az EU 2000-ben kitűzött céljai nem valósultak meg, de így is "Európa a legjobb hely a világon", ugyanakkor egyensúlytalanság alakult ki Brüsszel és az EU-tagállamok között, és ez a mai problémák egyik forrása.

Orbán Viktor a pénteki EU-csúcs után nyilatkozik Brüsszelben. A miniszterelnök szerint a menekültpolitikának tagállami hatáskörben kell lennie Forrás: MTI/Európai Tanács/Christos Dogas

Egyeseknek nem tetszik

Ilyen probléma a "menekültkérdés", amelyben

mert "Brüsszelből várjuk a megoldást", amely azonban "nem fog jönni". Ezért el is maradt a felkészülés az előre látható folyamatokra, és most "minden ellenőrizetlenül zajlik".
A miniszterelnök igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a menekültpolitikának tagállami hatáskörben kell-e lennie. Kifejtette: a görögök nem tartották be a schengeni szerződés előírásait, és ezzel "lehetetlen helyzetbe hozták Magyarországot és Ausztriát". Magyarország azonban a magyar–szerb határon érvényesíti a szerződés előírásait, és ettől a héttől kezdve a magyar–horvát határon is így tesz. "Meglehet, hogy ez egyeseknek nem tetszik" – mondta Orbán Viktor.

Vissza kell térniük

Arra a felvetésre, hogy a német kancellár szerint kerítésekkel nem lehet megállítani az életük védelmében rohanó embereket, a kormányfő úgy reagált: Magyarország nem szomszédos sem Szíriával, sem Irakkal, és "akik idejönnek, nem az életükért menekülnek". Hozzátette: Európa legfeljebb átmenetileg fogadhat be szükségben szenvedőket, és amikor a hazájukban helyreáll a rend, és nincsenek többé veszélyben, vissza kell térniük oda.

"Nem tudunk mindenkit befogadni"

– mondta a kormányfő.

Más következtetésre jutott

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel a kereszténységre, emberiességre, szolidaritásra hivatkozik, a kormányfő kifejtette: ő mindezen értékek alapján állva más következtetésekre jut, mint a német kancellár. A keresztényi felelősség azt jelenti, hogy hozzá kell segíteni az embereket ahhoz, hogy "folytathassák eddigi életüket", és a keresztény ember elsősorban a gyermekei, szülei, szomszédjai és hazája iránt tartozik felelősséggel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!