A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új stratégián töri a fejét Obama

US President Barack Obama looks on as he delivers a statement, after a shooting at a community college in Oregon that left up to 10 people dead, in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC on October 1, 2015. A 20-year-old gunman opene
Barack Obama megtörten beszélt a gyilkosság után
Vágólapra másolva!
Az amerikai politika Iszlám Állam elleni fellépése eddig eredménytelennek tűnik, ezért Barack Obama amerikai elnök új stratégiákon töri a fejét. A terveket a legmagasabb szinten vitatják meg, részt vett a megbeszéléseken például Ashton Carter védelmi miniszter és John Kerry külügyminiszter is. A felmerült javaslatok egyike szerint kis létszámú, különleges szárazföldi csapatokat is bevetnének Irakban, közelebb az Iszlám Állam elleni harc frontvonalához.
Vágólapra másolva!

A lépés nem lenne teljesen újszerű, az Egyesült Államok ugyanis már korábban is küldött különleges csapatokat Szíriába a háború 2011-es kitörése óta. Az újonnan küldött csapatok a tervek szerint összefoghatnának a lázadó hadsereggel, valamint a kurdokkal is.

Barack Obama már a héten meghozhatja a döntést, amelynek következtében nőhet az amerikaiak szerepe a térségben.

Összefognának a helyiekkel

Az is felmerült javaslatként, hogy az amerikai egységek beépülnek az iraki biztonsági erők egységeibe, és onnan hívhatnának légi támogatást. Az is elképzelhető, hogy az iraki csapatokkal közösen közelebb jutnak az Iszlám Államhoz, és megpróbálják visszaszerezni Ramadit, a tavasszal elesett nyugat-iraki várost. Egy másik opció szerint csak a támogatás nagyságát növelnék, és több fegyvert szállítanának a lázadó csoportoknak.

Barack Obama megtörten beszélt a gyilkosság után Forrás: AFP/Mandel Ngan

A felső politikai vezetők azonban nem adták áldásukat egy olyan pufferzóna kialakítására, amely lehetővé tenné nagyobb létszámú csapatok megjelenését. Ezek a katonák ugyan megvédhetnék a civil lakosságot, ám valószínűleg elkerülhetetlen lenne a harc Aszad és az őt támogató oroszok ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!