Az osztrák kancellár 50 ezer menekültet hozna Európába

Horizontal Migrants line up at a transit area between Austria and Slovenia at a border crossing in Spielfeld, Austria on December 9, 2015. Austria has begun to build a 3,7 km long fence to regulate migrants around the border crossing. AFP PHOTO/JOE KLAMAR
Migránsok az osztrák-szlovén határon
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy könnyítsenek a törökországi menekültkrízisen, Werner Faymann osztrák kancellár 50 ezer, korábban Törökországba érkezett menekült közvetlen Európába való szállítására tesz javaslatot. Ennek feltétele ugyanakkor, hogy a török határőrizeti szervek megakadályozzák, hogy a menekültek ellenőrizetlenül kíséreljék meg az Európába való belépést.
Vágólapra másolva!

Werner Faymann bejelentése szerint az 50 ezres menekültkvóta nem egyszeri lépés lenne, hiszen a menekültek érkezése folyamatos és Európának részt kell vennie a közös megoldás megtalálásában, így az akcióban való részvételre hívta az Európai Unió mind a huszonnyolc országát. Az osztrák kancellár Angela Merkel német vezető kiemelkedően sikeres kongresszusi beszéde és a menekültügy befogadásbarát kezelésének folytatására tett ajánlata után tett javaslatot a „befogadók koalíciójának", hogy

a kvótáktól függetlenül fogadjanak be ötvenezer menekültet.

A „befogadók koalíciójának" – Németország, a Benelux államok, Franciaország, Svédország, Finnország és Ausztria – képviselői a csütörtöki brüsszeli vezetői találkozó előtt találkoznak, hogy egyeztessék állasápontjukat.

Werner Faymann új javaslata érinti a kvótákat is Forrás: AFP/Thierry Charlier

Juncker is ott lesz

A megbeszélésen jelen lesz Jean-Claude Juncker EB-elnök és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök is. Minden valószínüség szerint nem véletlen, hogy a befogadók koalíciója – más összeállításban, de azonos országok többsége mellett – tett javaslatot „mini Schengen" létrehozására és a szabad mozgás, valamint a lebomlott határok rendjének fenntartására, melyből kimaradnának azok az országok, akik a menekültek ügyének megoldásában nem kivánnak részt venni.

Migránsok az osztrák-szlovén határon Forrás: AFP/Joe Klamar

Kevesebb embert kapnának a másik elosztásból

Faymann azzal egészítette ki a javaslatot, hogy azoknak az országoknak, akik hajlandóak a közvetlenül Törökországból érkező menekültek befogadására, később, a kvóták alapján elosztott, már Görögországban és Olaszországban tartózkodó 160 ezer menekült közül kevesebbet kellene befogadniuk.

A menekültek elosztása egyelőre áll.

A korábbi megegyezésekben szereplő 20 ezer ENSZ által javasolt és az EU által elfogadott 160 ezer, jelenleg görög és olasz menekülttáborokban tartózkodó ember közül mindössze 184-et sikerült új lakóhelyre szállítani.

Az uniós országok között nincs megegyezés a kvótákról,

valamint arról, hogy miképpen lehetne könnyíteni az egyre drámaibb helyzeten Görögországban és Olaszországban, miután a visegrádi országok – Magyarország vezetésével – kivonták magukat a kvóták alól, sőt, Magyarország perre is ment a Bizottsággal a kötelező kvóták megakadályozása érdekében.

Úgy látják, működik az osztrák menekültpolitika Forrás: AFP/Joe Klamar

Egyre többen hazamennek

Mindeközben a korában elfogadott szigorítások és a menekültstátusz megadásával kapcsolatos ellenőrzések és elvárások miatt a nem közvetlen háborús zónából – Szíriából és Afganisztánból – érkezők közül

egyre többen döntenek úgy, hogy visszatérnek hazájukba.

Novemberben 1100 koszovói menekült tért vissza önként, miután az osztrák hatóságok Koszovót háborús szempontból biztonságos országnak ítélték, így az onnan érkezők nem jogosultak az automatikus menekültstátusz elnyerésére. Hasonképpen, az elmúlt hónapban több mint félezer iraki is a hazautazás mellett döntött és az Afganisztánból érkezettek között is voltak szép számban olyanok, akik a visszatértek szülőföldjükre.

– nyilatkozta Karl-Heinz Grundböck, az osztrák belügyminisztérium szóvivője. A pontosabb szabályok, a gyűjtőpontok felállítása és az érkezettek pontosabb nyilvántartása meghozta a várt eredményt: egyre inkább azok maradnak, akiknek nincs esélye és értelme hazatérni.

Működik az osztrák menekültpolitika

Az osztrák katolikus segélyszervezet, a Caritas szintén hasonló tapasztalatokról számol be: az ő nyilvántartásuk szerint Bécsből szeptember 1-e és december 14-e között 257 iraki, 35 afgán és 53 iráni menekült tért haza. Mindez azt mutatja, hogy az osztrák menekültpolitika működik: a nyilvántartás, a pontos ellenőrzés, a feltételekhez kötött menekültstátusz – kiegészítve a szervezett elosztással és tervezett befogadással – képes kezelni az érkező menekülteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről