Milliók maradtak áram nélkül a Melor tájfun miatt

Tájfun a Fülöp-szigeteken
Tájfun a Fülöp-szigeteken
Vágólapra másolva!
Több millió ember áram nélkül maradt a Fülöp-szigeteken, három ember pedig életét vesztette a Melor tájfun miatt - közölték a szigetország katasztrófavédelmi szervei. Hétfőn több mint 730 ezer embert telepítettek ki a szigetország keleti partján.
Vágólapra másolva!

A kormányzat meteorológiai hatósága szerint a tájfun, amely jelenleg északnyugatra tombol a Romblon-szigettől, sokat vesztett erejéből, ahogy áthaladt a szigetország központi területein. Az 170 kilométer per órás széllökéseket és heves esőzéseket hozó, 300 kilométer átmérőjű Melor tájfun (helyi nevén Nona) várhatóan a Mindoro-sziget felett hagyja el a szigetországot kedd este - mondta Adzar Aurelio a Fülöp-szigeteki meteorológiai szolgálattól.

Halottak

Egy ember vesztette életét, amikor egy elszabadult bádoglemez eltalálta, miközben házának tetejét próbálta kijavítani a Samar-szigeten. Egy másik áldozat halálát kihűlés okozta, egy ember pedig megfulladt. A Fülöp-szigeteki hatóságok közlése szerint áradásokat, földcsuszamlásokat és vihardagályokat okozhat a tájfun.

Tájfun a Fülöp-szigeteken Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

A biztonsági elővigyázatosságból történő kitelepítések mellett hétfőn mintegy 40 belföldi repülőjáratot töröltek, 73 komphajót és több száz halászhajót pedig arra utasítottak, hogy maradjanak a kikötőkben. A térségben zárva maradtak az iskolák. Kedden már csak 16 belföldi repülőjáratot töröltek, de a tengeren uralkodó rossz hajózási viszonyok miatt mintegy 7300 utas, száz vízi jármű, illetve számos közúti szállítmány is várakozásra kényszerült.

A Haiyan útvonalán

A tájfun helyi idő szerint hétfő reggel érte el a szigetország keleti részén fekvő piciny Batag szigetét, és a nap folyamán érte el a fővárostól, Manilától 385 kilométerre délkeletre fekvő Sorsogon város környékét, a sűrűn lakott Luzon-szigeten. A tájfun a Samar-sziget északi részén is végigsöpört.
A Melor eddig a Fülöp-szigetekre 2013-ban lecsapó és több mint 6 ezer ember életét követelő Haiyan tájfun útvonalát követte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!