Macedónia törvényt módosított a menekülthullám megfékezésére

nk20150610
A szíriai konfliktus miatt elmenekült és az Európai Unióba igyekvő emberek tolják kerékpárjukat a macedóniai Veles közelében
Vágólapra másolva!
Macedóniában módosították a menedékjogi törvényt, lehetővé téve, hogy a törvénytelenül az országba belépők ne kerüljenek börtönbe, ha három napon belül elhagyják az országot.
Vágólapra másolva!

A jövő héten hatályba lépő módosítás értelmében az illegális bevándorlók ezentúl regisztráltathatják magukat a hatóságoknál a határon vagy a legközelebbi rendőrőrsön.

Ezt követően az ideiglenes menekültstátus birtokában 72 órás határidőt kapnak arra, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be, vagy távozzanak az országból. A háromnapos haladék arra is lehetőséget teremt, hogy ez idő alatt legálisan átutazzanak az országon.

Taxizhatnak is, ha van miből

A menekültkérelem benyújtása után ugyanis használhatnák a közösségi közlekedést, a vonatokat és buszokat, vagy akár taxiba is ülhetnének.

A szíriai konfliktus miatt elmenekült emberek tolják kerékpárjukat a macedóniai Veles közelében Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Ez eddig tilos volt a bevándorlók számára, akik emiatt arra kényszerültek, hogy gyalogosan vagy kerékpárral vágjanak át az országon Szerbia felé, ahonnan már bejuthatnak egy szomszédos EU-tagországba, Magyarországra, Romániába vagy Horvátországba.

Az idei év első öt hónapjában hivatalos adatok szerint Macedóniában meredeken nőtt a menekültek száma. Nem állami szervezetek becslései szerint naponta mintegy 3 ezer migráns érkezik az országba.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről