Már Perth városát fenyegeti a bozóttűz

tűz, bozóttűz, Ausztrália
A handout photo taken on January 7, 2016 and released on January 8 by the Department of Fire and Emergency Services shows firefighters battling a fire at Waroona in Western Australia. The out-of-control blaze 110 kilometres (68 miles) south of Perth more than doubled in size in 24 hours and has now burned through 53,000 hectares (130,000 acres), with a third of the town of Yarloop destroyed. AFP PHOTO / DEPARTMENT OF FIRE AND EMERGENCY SERVICES ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / DEPARTMENT OF FIRE AND EMERGENCY SERVICES" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / FIRE AND EMERGENCY SERVICES / FIRE AND EMERGENCY SERVICES
Vágólapra másolva!
Kilencvenöt lakóépület megsemmisült az Ausztrália nyugati részén tomboló bozóttüzekben, amelyek több települést is fenyegetnek, és a legújabb információk szerint már elérték Perth városát is.
Vágólapra másolva!

Villám gyújtotta fel szerdán a bozótot, a lángok már 58 ezer hektárnyi erdős és mezőgazdasági területen tombolnak – mondta Wayne Gregson, a helyi tűzoltóság vezetője, hozzátéve, hogy a tűz túl intenzív ahhoz, hogy el lehessen oltani.

A tűzoltók gyakorlatilag tehetetlenek Forrás: AFP/Fire And Emergency Services

A Perth-től 125 kilométerre délre fekvő Yarloop településen az épületek egyharmada vált a lángok martalékává, három ember eltűnt, négy tűzoltó megsérült és egy tűzoltóautó megsemmisült az oltás során.

Egy helyi politikus azt mondta a BBC-nek, hogy a tűz valószínűleg teljesen elpusztítja majd a várost.

A tűz mellett a füst is komoly veszélyt jelent Forrás: AFP/Fire And Emergency Services

Egyre terjed

A Sydney Morning Herald percről-percre tudósít a tűzről, amelyet a 60 km/órás szél egyre jobban táplál. A villámlások Perth külvárosában több helyen is tüzeket okoztak, és belecsaptak az evakuációs központba is Pinjarra belvárosában.

Némi reményt az adhat, hogy a vihar a tomboló tűz irányába tart, a szakadó eső így segíthet eloltani a lángokat, de közben az állandó villámlás újabb helyeken gyújtja fel a bozótot.

Ráadásul a viharos szél és a tengerről érkező légáramlatok teljesen kiszámíthatatlanná teszik, hogy milyen irányban terjed majd tovább a tűz.

A villámok egyre újabb helyeken gyújtanak tüzet Forrás: AFP/Fire And Emergency Services

Bozót és szárazság

Még a tapasztalt tűzoltók sem láttak semmi ehhez foghatót – állítja Murray Cowper yarloopi önkormányzati képviselő.

Ausztráliában pedig gyakoriak a bozóttüzek, mert az ország nagy részén forró és száraz a klíma, és van elég növény, ami lángra kaphat.

A füst súlyosbítja az asztmások és egyéb légzőszervi betegségben szenvedők állapotát. A szívbetegek, az idősek és a kisgyerekek, a dohányosok és a terhes nők vannak még a legnagyobb veszélyben – figyelmeztettek a helyi egészségügyi illetékesek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről