A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megmutatták a rendőrök a megkínzott olasz diák táskáját

Kairó, 2015. január 12.
A kicsapongás miatt letartóztatott vádlottak kiabálnak rács mögött a kairói bíróságon 2015. január 12-én. A bíróság ártatlannak nyilvánította azt a 26 egyiptomi férfit, akiket azzal a vádoltak, hogy egy kairói fürdőben csoportos or
A kicsapongás miatt letartóztatott vádlottak kiabálnak rács mögött a kairói bíróságon
Vágólapra másolva!
Egy emberrabló bandánál találták meg a meggyilkolt olasz diák, Giulio Regeni táskáját Egyiptomban. A bűnözők közül sokat megöltek a kairói rendőrök, a jelentésükben először nem is volt szó a táskáról. Az olasz kormány szerint akár a rendőrök is benne lehetnek a gyilkosságban.
Vágólapra másolva!

A rendőrök csak az után jutottak be egy állítólagos emberrabló banda rejtekhelyére az egyiptomi főváros Új-Kairó nevű negyedében, hogy öt emberrel végeztek. A lakásban aztán megtalálták egy év elején megölt olasz diák táskáját – állítja egy belügyminisztériumi jelentés.

Későn jutott eszükbe

Az olasz hatóságok korábban azzal gyanúsították az egyiptomi biztonsági erőket, hogy közük volt a február elején holtan talált olasz diák elrablásához és meggyilkolásához.

Az emberrablók rejtekhelyének felszámolásáról szóló első belügyminisztériumi jelentésben nem volt benne, hogy a táskát megtalálták. Erről csak utólag, csütörtökön késő este számolt be a belügyi tárca.

Giulio Regeni a Cambridge-i Egyetem fiatal kutatója volt, és

az Arab Tavasznak nevezett tüntetéssorozat eseményeit vizsgálta.

A 28 éves diáknak a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Részben fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett.

A rendőrök gyakran kínozzák meg az embereket Egyiptomban, jogvédő szervezetek szerint Forrás: MTI/EPA/Hálid El-Fíki

Az olasz diák halála feszültséget okozott az olasz és az egyiptomi kormány között. Az olasz hatóságok azt gyanítják, hogy az egyiptomi belbiztonsági szervek tagjai is részt vettek a gyilkosságban. Két hete az Európai Parlament (EP) is együttműködésre szólította fel Egyiptomot a halálra kínzott fiatalember ügyének felderítésében. Közleményükben azt írták, hogy a diák halála „összefüggésben lehet a rendőri őrizetben bekövetkezett egyiptomi halálesetekkel”.

Sokan halnak meg a rendőrségen

Kairó ugyanakkor visszautasította ezeket az állásfoglalásokat, és azt állította, hogy a fiatal kutató

„bűncselekmény” vagy „személyes bosszú” áldozatává válhatott.

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet egy tavaly januárban közzétett jelentése szerint számtalan egyiptomi hal meg őrizetben. A HRW által összegyűjtött 2014. évi esetekben volt, aki kínzásokba vagy más fizikai bántalmazásokba halt bele, mások pedig azért, mert életveszélyes körülmények között tartották őket fogva zsúfolt rendőrőrsökön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!