Obama köszönetet mondott Putyinnak

Vágólapra másolva!
Egy elrabolt fotós ügye is szóba került Barack Obama és Vlagyimir Putyin között, mikor telefonon beszéltek egymással. Az amerikai elnök megköszönte, hogy a Szíriában letartóztatott amerikai állampolgár kiszabadítását orosz diplomaták is segítették. A fotós egyébként már Líbiában is bajba került.
Vágólapra másolva!

Orosz katonai repülőgépen hagyhatta el Damaszkuszt Kevin Dawes amerikai fotós, miután kiszabadult a Bassár el-Aszadhoz hű kormányerők börtönéből. A 33 éves férfi 2012 óta volt börtönben, sokáig nem is lehetett tudni, hogy él-e még egyáltalán.

A Kreml segített

Kiszabadításában az orosz diplomácia is közreműködött: Vlagyimir Putyin elnök közbenjárt Dawes érdekében szövetségesénél, Bassár el-Aszadnál, a fotós végül így került szabadlábra.

Az oroszok segítségét Barack Obama telefonon köszönte meg Vlagyimir Putyin orosz elnöknek hétfőn.

A fotós egyébként nem először került bajba.

Az Independent beszámolója szerint már Líbiából is menekülnie kellett az arab tavasz idején, mert furcsa kijelentései miatt a lázadók arra gyanakodtak, hogy kém lehet. Azt állította magáról, hogy mesterlövész és orvos is.

Korábban voltak ennél furcsább kijelentései is: még fogságba esése előtt azt állította például, hogy a CIA agymosást hajtott végre rajta. Az orosz nagykövetségre is elment Washingtonban, hogy beszámoljon a rajta végrehajtott kísérletekről, de az őrség nem engedte át a kapun, hanem hazaküldte.

Az Independent szerint a férfit téveszmék gyötrik, és

valószínűleg pszichiátriai betegsége van.

Kiszabadulásáról a Kreml is beszámolt. Ott azt írták, hogy "remélik, Dawes nem kerül ismét bajba." Maria Zaharova szerint egyébként a férfit illegális határátlépésért tartották fogva a szír hatóságok.

Ukrajnáról is szó volt

Ha viszont már beszéltek egymással, Obama sürgette is egy kicsit az orosz államfőt, hogy a szíriai tűzszünet betartása érdekében is járjon közbe Bassár el-Aszad elnöknél - derül ki a Fehér Ház közleményéből.

"Sajnos azt látjuk, hogy a fegyvernyugvás túlságosan is törékeny, és egyre gyakrabban éri fenyegetés a damaszkuszi rendszer részéről" - mondta Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Obama az ukrajnai helyzetről is eszmét cserélt Putyinnal: ismételten arra szólította fel az orosz elnököt, hogy tartsa tiszteletben a Kelet-Ukrajnát érintő minszki megállapodást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről