Offshore-botrány: veszélyben lehet a kiszivárogtató élete

offshore tüntetés izland
Reykjavík, 2016. április 5. Tüntetők követelik Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását a parlament épülete előtt Rekjavíkban 2016. április 4-én, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekben. A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el ügyfelei számára a világ számos részén. A kiszivárgott listán számos politikus, üzletember, híresség és neves sportoló neve szerepel. (MTI/EPA/Birgir Por Hardarson)
Vágólapra másolva!
A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodához köthető nemzetköz offshore-botrányt kirobbantó kiszivárogtató úgy érzi, veszélyben van az élete. A botrányt közlő Süddeutsche Zeitung főszerkesztője közölte: szinte bármi áron hajlandó megvédeni és titokban tartani forrása kilétét.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Krach a ZDF-nek azt mondta, az oknyomozó újságírás alapja a források védelme. "Ha leteszünk arról, hogy megvédjük a forrásainkat, azzal vége az oknyomozó újságírásnak".

A titoktartást kérő forrás egy évvel ezelőtt kereste meg a müncheni lapot azzal, hogy azt szeretné, ha nyilvánosságot kapnának a panamai ügyvédi irodánál zajló ügyek. Minden valószínűség szerint

ez a világ legnagyobb kiszivárogtatása:

a forrás 2,6 terabájt adatot adott át, amely több mint 11 millió dokumentumot tartalmazott kétszázezernél is több offshore vállalkozásról, betekintést nyújtva abba, hogyan mozgattak pénzeket többek között a világ leggazdagabb és legnagyobb hatalmú emberei.

Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását követelték, miután nyilvánosságra került, hogy a kormányfő érintett lehet az eltitkolt offshore ügyletekben Forrás: MTI/EPA//Birgir Por Hardarson

A rengeteg kiszivárgott dokumentum állami vezetők, bűnözők és több híresség, köztük Jackie Chan és Lionel Messi offshore érdekeltségeire talált bizonyítékot az International Consortium of Investigative Journalist (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Csoportja). A napokban Hillary Clinton és James Cameron érintettsége is felmerült, itthon pedig Boldvai László, az MSZP volt pénztárnoka függesztette fel párttagságát azt követően, hogy kiderült, feleségének offshore cége volt Szamoa szigetén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről