Nem jó a dátum, nem lesz béketárgyalás

John Kerry
John Kerry
Vágólapra másolva!
Nyárra halasztották a május 30-ra tervezett közel-keleti békekonferenciát, mivel John Kerry amerikai külügyminiszternek nem volt megfelelő a párizsi találkozó eredeti dátuma. Nem tudni, mikor kezdődnek a tárgyalások.
Vágólapra másolva!

Az izraeli-palesztin viszály rendezése lett volna a célja annak a párizsi békekonferenciának, aminek a halasztását Francois Hollande jelentette be. A francia elnök arról beszélt az Europe 1 rádióadónak, hogy John Kerry amerikai külügyminiszternek

nem volt megfelelő a párizsi találkozó eredeti dátuma.

Szerinte ezért kellett elhalasztani a béketárgyalások megkezdését.

Benjámin Netanjahu viszont a hétvégén nem időhiányra hivatkozott, amikor elutasította a francia kezdeményezést. Az izraeli kormányfő azt mondta, hogy szerinte kizárólag közvetlen tárgyalásokon át vezet az út az igazi békéhez.

John Kerry nem ér rá a béketárgyalásokra Forrás: AFP/Dominick Reuter

A párizsi tárgyalások első megbeszéléseit viszont a konfliktus érintettjei, azaz Izrael és a palesztinok képviselői nélkül tartották volna meg. A konferencián mintegy 20 állam tárgyalói vettek volna részt. Arra keresték volna a választ, hogy miként lehetne újra

tárgyalóasztalhoz ültetni az izraelieket és a palesztinokat.

Franciaország a többi között az Egyesült Államokat, Oroszországot, az Európai Uniót, az ENSZ-t, Egyiptomot, Jordániát és Szaúd-Arábiát vonná be a tárgyalásokba. Az eredeti terv szerint későbbi, az év második felére tervezett találkozón csatlakoznának az izraeliek és a palesztinok képviselői is.

Hollande arról nem beszélt az interjúban, hogy mikor lehet majd elkezdeni a tárgyalások izraeli és palesztin delegáltak nélküli első megbeszéléseit, miután John Kerrynek nem volt jó a dátum.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről