Lesznek újabb terrortámadások

demonstration TOPSHOTS Horizontal
Tüntetők tiltakoznak a francia munkajogi reform ellen Lyonban . Franciaországban az elmúlt három hónapban rendszeressé váltak a kormány tervezett munkajogi reformjának visszavonását követelő tüntetések és az ágazati sztrájkok
Vágólapra másolva!
A francia miniszterelnök szerint további támadásokra kell számítani Európában, más ártatlanok is életüket fogják veszíteni. Úgy véli, ezzel egy generációnak együtt kell élnie, és Franciaországnak legalább 10-20 évig kell szembenéznie a terrorveszéllyel. 
Vágólapra másolva!

Manuel Valls a francia közszolgálati rádióban beszélt arról, hogy sem a terrorelhárítás, sem a titkosszolgálatok nem követtek el hibát annak az iszlamista férfinak a megfigyelésében, aki keddre virradóra a Párizstól ötven kilométerre fekvő Magnanville településen halálra késelt egy rendőrparancsnokot, majd túszul ejtette és megölte annak feleségét.

Nem lehet mindenkit elzárni

Manuel Valls elutasította a jobboldali ellenzék javaslatát, hogy a nyilvántartásba vett, de nem elítélt radikálisokat zárják el a hatóságok. A kormányfő szerint a megfigyelést és az elzárást veszélyes összekeverni, egy ilyen intézkedés pedig gyengítené a terrorizmus elleni harcot.

Valls szerint a franciáknak még 10-20 évig biztosan a terror árnyékában kell élniük Forrás: AFP//Sebastien Bozon

A francia kormányfő úgy fogalmazott, hogy folytatni kell a megkezdett munkát, egyre szorosabbra kell fűzni a hálót, továbbra is minden eszközt meg kell adni a rendőrségnek, a csendőrségnek és a titkosszolgálatoknak.

Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt ült börtönben a rendőrgyilkos, aki az ISIS harcosa volt Forrás: AFP/Str

Újabb támadások, újabb áldozatok

A miniszterelnök szerint további támadásokra kell számítani Európában. "Lesznek újabb támadások, mert egy olyan terrorszervezettel állunk szemben, amely Szíriában és Irakban visszaszorulóban van, és amely különböző formákban az országainkban lép fel, hogy félelmet keltsen és megossza" a lakosságot.

Nagyon nehéz ezt kimondani, és lehet azzal vádolni, hogy még nyugtalanabbá teszem a társadalmat, de sajnos, ez az igazság.

- tette hozzá Manuel Valls, aki szerint Franciaországnak "legalább 10-20 évig" kell szembenéznie a terrorveszéllyel.

Iszlám harcosokat toborzott

A rendőrgyilkosság elkövetőjét, a francia állampolgárságú Larossi Abballát hét társával együtt 2011-ben letartóztatták, mert iszlám harcosokat toborzott és közvetített Pakisztánba.

Terrorcselekmény előkészítésében való bűnrészesség miatt három év börtönbüntetésre ítélték,

ebből két és fél év volt letöltendő. Szabadulása óta - radikalizmusa miatt - a terrorelhárítók megfigyelése alatt állt, érintett volt egy szíriai dzsihadista hálózat elleni nyomozásban is, telefonját ezért lehallgatták, de a rendőrség nem észlelt arra utaló jeleket, hogy azonnali terrortámadásra vagy erőszakos cselekményekre készülne. Korábban köztörvényes bűncselekmények miatt is elítélték.

A labdarúgó Európa-bajnokság miatt óriási erőkkel utcán lévő rendőri erőknek három hónapja kell szembenézniük a tüntetők közé keveredő randalírozókkal, miközben a terrorfenyegetettség sem csökkent az országban Forrás: AFP/Alain Jocard

Sok most az ultra

A labdarúgó Európa-bajnokságot kísérő zavargásokra is utalva a miniszterelnök arra kérte a legnagyobb francia szakszervezeti szövetséget, a CGT-t, hogy ne szervezzen több tüntetést Párizsba, ahol a tiltakozók közé keveredő rendbontók rendszeresen összecsapnak a rendőrökkel. A munkajogi reform elleni kilencedik országos tiltakozónapon, kedden a korábbiaknál több incidens történt a fővárosban. Több száz álarcos nekiment a rendőröknek, különböző tárgyakkal dobálta meg őket,

a felvonulás mentén kukák égtek, a randalírozók kirakatokat és egy gyerekkórház ablakait betörték, a rendőrök pedig könnygázzal és vízágyúval válaszoltak.

Az összecsapásokban 29 rendőr és 11 tüntető megsebesült, 58 embert előállítottak.

Hónapok óta zajlanak az utóbbi időben szinte rendszeresen erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások az egész oszágban Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat


A miniszterelnök szerint a szakszervezetek biztonsági emberei kétértelműen viselkedtek a tüntetők közé keveredő rendbontókkal szemben. A rendőrség becslései szerint kedden "az átlagosnál sokkal több ultra" volt a tömegben, mintegy 700-800. Manuel Valls ismét megerősítette, hogy a kormány nem kívánja visszavonni a munkajogi reformot, amely miatt március eleje óta tartanak a sztrájkok és felvonulások. A labdarúgó Európa-bajnokság miatt óriási erőkkel utcán lévő rendőri erőknek három hónapja kell szembenézniük a tüntetők közé keveredő randalírozókkal, miközben a terrorfenyegetettség sem csökkent az országban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!