Nagyon súlyos a helyzet. Véget nem érő rémálom

Egy férfi nézi a chilei Maule környékén pusztító erdőtűz lángjait
Vágólapra másolva!
Tízre emelkedett a halálos áldozatok száma Chile legsúlyosabb tűzvészében, és egy teljes település a lángok martalékává vált – közölték helyi idő szerint csütörtökön a helyi hatóságok. 
Vágólapra másolva!

A Santiago de Chilétől mintegy 360 kilométerre délre fekvő Santa Olga semmisült meg. A lángok mintegy ezer házat tettek a földdel egyenlővé. A romok alól egy elszenesedett holttest került elő, de hatezer embernek sikerült épségben kimenekülnie a kisvárosból.

– mondta a szomszédos Constitución polgármestere, Carlos Valenzuela.

Egy férfi nézi a chilei Maule környékén pusztító erdőtűz lángjait Forrás: MTI/EPA/EFE/Elvis Gonzalez

140 kilométerrel távolabb, Concepciónban szintén egy leégett házból került elő egy összeégett holttest. Ott egy tűzoltó is meghalt, mert felborult egy tűzoltóautó. Egy másik tűzoltóval akkor végeztek a lángok, amikor egy családot mentett ki a tűzből. A hatóságok beszámolója szerint szerdán két rendőr is meghalt.

Aszály, hőség, erős szél

A tűzvész az Andok és a Csendes-óceán közé ékelődő dél-amerikai ország középső és déli részét érinti a legsúlyosabban. Több mint 160 ezer hektár erdő pusztult már el. A helyzetet aszály, erős szél és hőség súlyosbítja. Több ezer tűzoltó, rendőr és katona küzd a lángokkal napok óta. A helyiek a saját eszközeikkel, védőfelszerelés nélkül próbálják menteni a menthetőt, sokszor kétségbeesetten, akár vizespalackokkal próbálják feltartóztatni a tűzvészt.

Rendkívüli állapot

Michelle Bachelet chilei elnök az ország történetének legsúlyosabb tűzvészének nevezte a természeti csapást, rendkívüli állapotot rendelt el, a helyszínre vezényelte a katonaságot, és nemzetközi segítséget kért. Az Egyesült Államokból szerdán egy speciális kialakítású Boeing 747-es repülő érkezett Chilébe, amely egyszerre 73 ezer liter oltóanyagot tud a lángokra zúdítani. Bachelet tudatta, hogy Oroszország is felajánlott egy hasonló kapacitású tűzoltó repülőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!