Tunézia nem akar menekülttáborokat

Amri German Chancellor Angela Merkel (CDU) welcomes Tunisian Prime Minister Youssef Chahed in Berlin, Germany, 14 February 2017. Before meeting with the Chancellor, Chahed rejected German considerations to establish refugee reception camps in his country.
Jusszef Sahíd és Angela Merkel
Vágólapra másolva!
Tunézia nem támogatja azt a felvetést, hogy menekülttáborokat alakítsanak ki területén a Földközi-tengerből kimentett emberek elhelyezésére - jelezte az észak-afrikai ország miniszterelnöke egy keddi német lapinterjúban, Angela Merkel kancellárral folytatandó megbeszélése előtt.
Vágólapra másolva!

Az arab tavasz sikerországaként számon tartott Tunézia kormányfője, Jusszef Sahíd a Bild című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy hazája "nagyon fiatal demokrácia", és nincsenek "kapacitásai" annak az elképzelésnek a megvalósítására, hogy az Európai Unióval együttműködésben menekülttáborokat üzemeltessenek területén. "Nem hiszem, hogy ez működne, a megoldást Líbiával kell megtalálni, az az egyetlen járható út" - tette hozzá Sahíd.

Jusszef Sahíd és Angela Merkel Forrás: AFP/DPA/Ralf Hirschberger

A nemzeti egységkormány tavaly megválasztott 41 éves vezetője elutasította, hogy hazájának hatóságait bármilyen felelősség terhelné a tavaly karácsony előtt Berlinben egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri által végrehajtott iszlamista terrormerényletért. A tunéziai hatóságok "nem hibáztak", és

Semmi nem utalt arra, hogy szélsőséges iszlamista lesz belőle, radikalizálódása Olaszországban ment végbe, amikor börtönbe került - mondta Jusszef Sahíd.

Azzal kapcsolatban, hogy Anis Amrit azért nem tudták Németországból hazatoloncolni, mert nem volt úti okmánya, és új papírjai csak a merénylet után jutottak el Tunéziából Németországba, a kormányfő azt mondta, hogy a tunéziai hatóságok "korrektül jártak el", és "mindig is szoros kapcsolatban voltak" a német partnerekkel.

Bizonyítékok kellenek

Az együttműködés most is jó, de "egyértelmű bizonyítékok kellenek a német hatóságoktól arról, hogy valóban tunéziaiakról van szó" a hazatoloncolásra jelölt emberek esetében - mondta Jusszef Sahíd. Azonban nagyon kevés, talán csak ezer ember ügyét kell rendezni. A legnagyobb gondot nem Tunézia okozza Európának, hanem "a Líbiából Olaszországba induló menekültek" - húzta alá.

Óriási elégedetlenség

Tunéziában a Zin el-Abidin ben Ali elnök hatalmának megdöntését eredményező 2010-2011-es "jázminos forradalom" óta óriási az elégedetlenség a nagy munkanélküliség, a szegénység és a társadalmi kirekesztés miatt. Emellett 2011 óta az országot többször is véres dzsihádista merényletek rázták meg.

Tunéziából származott a merénylő

Anis Amri december 19-én egy kamionnal behajtott a német főváros központjában fekvő Breitscheid téren felállított karácsonyi vásárban szórakozó tömegbe, 12 ember meghalt, 53 ember megsebesült. Ez volt az utóbbi évek legsúlyosabb terrortámadása Németországban. Az elkövető a merénylet előtt felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szolgálatára. Utána Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!