A Közel-Kelet stabilizálásáról tárgyalt Németország és Izrael

NETANJAHU, Benjámin; GABRIEL, Sigmar
Jeruzsálem, 2018. január 31. Az izraeli kormány sajtóhivatala által közreadott képen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) fogadja Sigmar Gabriel német külügyminisztert a jeruzsálemi kormányfői hivatalban 2018. január 31-én. (MTI/EPA/Izraeli kormány sajtóhivatala/Kobi Gideon)
Vágólapra másolva!
A közel-keleti helyzetről egyeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Jeruzsálemben Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel, tíz hónappal az után, hogy nem volt hajlandó őt fogadni az izraeli kormányt bíráló civil szervezetekkel fenntartott kapcsolatai miatt – jelentette a helyi média szerdán.
Vágólapra másolva!

Akkoriban azért támadtak nézeteltérések köztük, mert a német politikus ragaszkodott ahhoz, hogy megbeszélést folytasson két olyan izraeli civil szervezettel, amelyek élesen bírálják a jeruzsálemi kormány palesztin politikáját.

Az izraeli kormányfő röviden üdvözölte sajtótájékoztatóján a vendégét, s kijelentette, hogy mindig örül a találkozóknak a német kormány képviselőivel. Kiemelte, hogy kiváló tárgyalást folytatott a közelmúltban Angela Merkel német kancellárral a davosi Világgazdasági Fórumon.

Gabriellel a Közel-Kelet stabilizálásáról egyeztettek, Irán szíriai és libanoni jelenlétének veszélyeiről, valamint a palesztinokkal folytatott békefolyamat megújításáról.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Sigmar Gabriel német külügyminiszter a jeruzsálemi kormányfői hivatalban Forrás: MTI/EPA/GPO/Kobi Gideon

Gabriel megerősítette a német álláspontot, hogy országa támogatja Izrael biztonsági követeléseit, s közölte, hogy noha másként ítélik meg az iráni nukleáris egyezményt, de ugyanaz a véleményük Irán szíriai szerepéről, Izrael északi határának védelméről és az Iszlám Állam dzsihadista szervezetről.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter elmondta, hogy országa továbbra is a palesztin állam létrehozását feltételező kétállami megoldást szorgalmazza, és örömmel hallotta, hogy Izrael is hasonlóképpen vélekedik, csak biztonságos határokkal. Netanjahu válaszában kifejtette, hogy a biztonságot tekinti a legfontosabb előfeltételnek, akár államként határozzák meg a jövendő Palesztinát, akár nem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről