A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Több tízezer migráns inváziója fenyegeti Spanyolországot

kerítés
Would-be immigrants stand atop a boarder fence separating Morocco from the north African Spanish enclave of Melilla on October 22, 2014, following a morning assault on the boarder in an attempt to cross into Spain. The flow of migrants scrambling to reach Spain's north African territory Melilla is at double the rate of last year, an official said on October 21 as he defended police after a video showed abuse by border guards. The head of the Spanish government delegation in the territory, Abdelmalik El Barkani, said the number of attempts by desperate migrants to scale the seven-metre (23-foot), triple-layer fence separating Melilla from Morocco has surged in 2014. AFP PHOTO/ BLASCO AVELLANEDA
Vágólapra másolva!
Több mint 50 ezer illegális bevándorló készül arra, hogy Spanyolország, így pedig az Európai Unió területére lépjen a következő időszakban – írta az El Mundo. A spanyol lap szerint a Gibraltári-szoroson keresztül próbálkoznának az átkeléssel a migránsok. Az elmúlt hetekben több ezer illegális migráns érkezett Spanyolországba, köszönhetően a kisebbségi baloldali kormány engedékeny politikájának. Az ország déli részén a migránsok a rendőrökkel is összecsaptak.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 ezer migráns várakozik Marokkóban, hogy útra keljenek Spanyolország felé – írta rendőri és igazságügyi forrásokra hivatkozva az El Mundo. A spanyol napilap összeállítása szerint a bevándorlók célja, hogy a Gibraltári-szoroson átjutva érjenek az Európai Unióba. A migránsok dolgát megkönnyíti, hogy a kisebbségi baloldali kormány gyakorlatilag korlátlan meghívót küldött az illegális határátlépőknek.

Migránsok tízezrei akarnak bejutni Spanyolországba Forrás: AFP/Blasco Avellaneda

A hatóságok szerint nagyon kritikus a helyzet Észak-Marokkóban. A mostani szituációt ahhoz lehet hasonlítani, amikor pár évvel ezelőtt migránsok ezrei özönlötték el a Kanári-szigeteket. Akkor a problémát sikerült kezelni, de

most sokkal nagyobb tömegek próbálják elérni a spanyol partokat.

Abban az esetben, ha ennyi ember megpróbálkozna az átkeléssel, nagyon súlyos helyzet alakulna ki a térségben, ahol már egyébként is meglehetősen nagy a feszültség.

Több mint kétezren érkeztek egy hét alatt

Még a múlt héten egy homokos strandnál ért partot egy gumicsónak, amely legalább 30 illegális bevándorlót hozott Európába. Mindannyian férfiak, illetve fiatal fiúk voltak. Egy másik hajóról hosszan fotózták és videózták a bevándorlókat, de

látszólag senki nem próbálta megakadályozni, hogy partot érjenek.

Aztán a part menti erdőben néhány pillanat alatt eltűntek, bejutva az Európai Unióba.

Spanyolországba az elmúlt napokban folyamatosan érkeztek illegális bevándorlók. Számuk csak a múlt héten meghaladta a kétezret. Nagy részük, több mint hatszázan az észak-afrikai spanyol városon, Ceután keresztül szökött be az országba, a határt védő szöges kerítésen átjutva.

Több mint 10 millióan indulhatnak el néhány éven belül

Szakértők szerint a migránsok korábban soha nem látott szervezettséggel és technikai felszereltséggel ostromolták meg a határt. Maró anyaggal támadtak a rendőrökre, különböző szerszámokat is előkészítettek a kerítés bontásához. A migránsok azonban, hiába sikerült bejutniuk spanyol területre, egyelőre Afrikában rekedtek. A hatóságok ugyanis nem szállították őket tovább Európába, hanem egy használaton kívüli lovardában helyezték el őket.

Közben az utánpótlás továbbra is folyamatosan érkezik.

Szakértők szerint az elkövetkező években több, mint 10 millióan indulhatnak el Afrika felől Európába.

Brüsszel segít a baloldali kormánynak

Időközben az is kiderült, hogy

a Pedro Sanchez vezette kisebbségi baloldali kormány a migráció támogatásában nem meglepő módon segítő kezet kapott Brüsszeltől.

Támogatni fogja Spanyolországot az Európai Unió a megnövekedett migrációs nyomás megfelelő kezelésében – írta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a spanyol kormányfőnek küldött levelében. Madrid néhány napja kért segítséget az Európai Bizottságtól arra hivatkozva, hogy az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt júniusban már Spanyolország volt az illegálisan érkező bevándorlók legfőbb belépési pontja a kontinensre.

Nem meglepő módon a bevándorláspárti Európai Bizottság a baloldali kormány mellé állt Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Itt a bizonyíték, mit csinálna a baloldal

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pedro Sanchez vezette Spanyol Szocialista Munkáspárt, miután hatalomra került, korlátlan migránsbefogadó programba kezdett. Ennek eredménye, hogy idén már kétszer annyi migráns érkezett az ibériai országba, mint tavaly. Mindennek nemcsak helyi, hanem európai dimenziója is van.

Ismét bebizonyosodott, hogy a baloldali pártok kormányrúdhoz kerülve azonnal megkezdik az illegális bevándorlók betelepítését.

Bár Magyarországon a kampányban a baloldali pártok azt mondták, hogy senkit sem akarnak betelepíteni, spanyol testvérpártjuk lépése világosan mutatja, hogy mit tennének itthon, ha döntési pozícióban lennének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!