Tovább erősödött a Hawaii felé tartó hurrikán

Lane hurrikán
(FILES) This NOAA image obtained shows Hurricane Lane on August 21, 2018, at 11:30GMT. Part of the Hawaiian islands were put under a hurricane watch August 21, 2018 as major Lane advanced toward the US archipelago in the central Pacific. Lane, a Category Four storm, was expected to make a turn toward Hawaii later in the week, forecasters at the Central Pacific Hurricane Center said.The storm was packing winds of 150mph (240kph) per hour and was 620 miles (990 kms) southeast of Honolulu at 1500 GMT, the center said. / AFP PHOTO / NOAA/CIMSS / Jose ROMERO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NOAA/CIMSS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Ötös erősségűre nőtt a Lane hurrikán, amely csütörtökön érheti el Hawaiit, és egészen szombatig tombolhat a térségben, áradásokat, földcsuszamlásokat okozva. Lane valószínűleg hatalmas pusztítást fog okozni az államban, a lakosságot már felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, mert egyes területek hetekre lakhatatlanná válhatnak.
Vágólapra másolva!

Tovább erősödött a Lane hurrikán, amelyet immár ötös kategóriába sorolnak.

A Lane ezzel elérte a Saffir-Simpson hurrikánskála csúcsát, ami azt jelenti, hogy

katasztrofális pusztítás kísérheti útját.

Középpontja jelenleg Kailuától 605, Honolulutól pedig 860 kilométerre van, és óránként 15 kilométert tesz meg északnyugati irányba.

A legmagasabb erősségi besorolást kapta Lane Forrás: AFP/Ho

A szigetcsoport lakosságának mielőbb fel kell készülnie a trópusi viharra,

amelyet áradások és akár óránkénti 260 kilométeres széllökések kísérhetnek.

Az amerikai hurrikánközpont szerint előfordulhat, hogy a Lane ereje kissé gyengül a következő 48 órában, de ez semmit sem von le veszélyességéből.

A hurrikán először valószínűleg a nagy szigeten söpör majd végig, ezt követően pedig Maui, Lanai és Moloka'i irányába vonul tovább.

A vihar eddig nyugati irányban haladt, de arra számítunk, hogy szerdán északnyugatra fordul. Nem tudjuk pontosan kiszámítani a Lane útját,

– mondta el Gavin Shigesato meteorológus.

Egyre közelebb a hawaii partokhoz Forrás: AFP/Jose Romero

A hurrikánközpont szerint a Lane nyomában helyenként akár 510 milliméter csapadék is hullhat, ami hirtelen áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethet.

A várható pusztítás hetekre lakhatatlanná tehet egyes területeket.

A hawaii hatóságok felszólították a lakosságot, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására.

David Ige, Hawaii kormányzója kedden azt mondta, hogy még sohasem látott ilyen drámai változásokat az előrejelzésben, mint a Lane hurrikánnál.

– írta Ige a Facebookon.

Honolulu polgármestere, Kirk Caldwell arra kérte a lakosokat, hogy két hétre elegendő készleteket halmozzanak fel, valamint tartsák a kapcsolatot a szomszédokkal és a barátokkal.

Hawaiin szerdától péntekig áradásriadó van érvényben.

A nagy szigeten és Mauin is bezárták az iskolákat.

Tavaly rekord év volt

Amerikát tavaly sújtotta a legpusztítóbb és leghalálosabb hurrikánszezon, sokkal súlyosabb károkat okozva, mint a 2005-ös viharok.

A Harvey, az Irma és a Maria (valamint a Costa Ricára lecsapó Nate) hurrikánok akkora pusztítást végeztek, hogy neveiket nem is fogják újra felhasználni. A június 1. és november 30. között tartó szezon alatt 17 elnevezett vihar volt, 10 hurrikán, valamint 6 nagyobb hurrikán sújtotta az Atlanti-óceánt és térségét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről