Az RMDSZ megvonta támogatását a bukaresti kormánykoalíciótól

KELEMEN Hunor, RMDSZ
Kolozsvár, 2019. február 23. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán 2019. február 23-án. A küldöttek újraválasztották Kelemen Hunort a szövetség elnökévé. MTI/Biró István
Vágólapra másolva!
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti kormányt teszi felelőssé az úzvölgyi katonatemető körüli helyzet elmérgesedéséért, emiatt csütörtöktől kezdődően nem támogatja a szociálliberális PSD-ALDE kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem - tudatta hírlevelében az RMDSZ Kelemen Hunor szövetségi elnök állásfoglalását idézve.
Vágólapra másolva!

Az RMDSZ számára a Csíkszentmárton magyar alpolgármesterénél és a községházán tartott csütörtök hajnali házkutatással "telt be a pohár".

László Antal alpolgármestert a Hargita megyei rendőrség csíkszeredai székhelyén hallgatták ki.

- nehezményezte az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor szerint a helyzet jogi értelemben világos:

az úzvölgyi katonasírokra való törvénytelen ráépítkezés kimeríti a btk. sírgyalázásról szóló cikkelyének előírásait, míg az azt követő provokációk a gyűlöletszítás bűncselekményének fogalmát.

Emellett a dormánfalvi önkormányzat közpénzből, engedély nélkül más önkormányzat területére történt építkezése hivatali visszaélésnek számít - tette hozzá.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszél a párt kolozsvári kongresszusán 2019. február 23-án Forrás: MTI/Biró István

Az RMDSZ elnöke leszögezte:

egyértelmű kérésük ellenére a kormány nem tett határozott lépéseket a helyzet további elmérgesedésének megakadályozásáért.

Úgy értékelte, az ügyben eljáró állami intézmények kettős mércét alkalmaztak, amit szintén a hatóságok és a PSD-ALDE kormány felelősségének nevezett.

- idézte a hírlevél Kelement.

Az RMDSZ az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet rendezéséig okafogyottnak tekinti a kormánykoalícióval megkötött együttműködési megállapodást.

A Székelyföld határán fekvő Úzvölgye törvénytelenül átalakított magyar katonai temetőjében tartott ökumenikus istentisztelet résztvevői 2019. május 12-én Forrás: MTI/Kátai Edit

A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak,

de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról, és többnyire együtt szavazott a kormányoldallal.

A kétkamarás román parlament képviselőházában a PSD-ALDE kormánykoalíciónak kisebbségi (nem feltétlenül magyar) szavazatok nélkül nincs már többsége.

A PSD-ALDE kormánykoalíció jelenleg 240 szavazattal rendelkezik,

míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség.

A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!