Kiengedték a börtönből az egyik legismertebb hongkongi demokráciapárti aktivistát

Hongkong, 2019. június 17. Joshua Wongot, a 2014-es hongkongi "esernyős forradalomnak" nevezett demokráciapárti tüntetések egyik fiatal vezetőjét szabadon engedik az egyik hongkongi börtönből 2019. június 17-én. Hongkongban 2014 őszén csaknem három hónapon keresztül tartottak a többnyire békés utcai demonstrációk, az úgynevezett "esernyős forradalom", amelynek során a fiatal résztvevők azt követelték Pekingtől, hogy biztosítson teljes demokráciát a városnak. Wongot legutóbb 2019 májusában börtönözték be. MTI/EPA/Jerome Favre
Vágólapra másolva!
Kiengedték a börtönből hétfőn Hongkongban a különleges igazgatású kínai terület egyik legismertebb demokráciapárti aktivistáját, a 2014-es "esernyős forradalom" egyik vezetőjét, Joshua Wongot. Az előző nap ismét hatalmas - ezúttal már mintegy kétmillió fős - tüntetés volt Hongkongban a kiadatási törvénytervezet visszavonását követelendő.
Vágólapra másolva!

A most 22 éves Wongot

2018 januárjában három hónapos börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy a 2014-es tüntetések idején - több társával együtt - nem volt hajlandó eleget tenni egy bírósági végzésnek, miszerint el kell hagyniuk tiltakozásuk helyszínét.

Wong fellebbezett az ítélet ellen, és óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Egy fellebbviteli bíróság azonban idén május közepén helybenhagyta a börtönbüntetést, illetve két hónaposra csökkentette azt. Wongot most pontosan egy hónappal a büntetés megkezdése után engedték ki, de a hírügynökségi jelentésekből nem derül ki, hogy miért felezték meg az időtartamot.

Joshua Wongot, a 2014-es hongkongi "esernyős forradalomnak" nevezett demokráciapárti tüntetések egyik fiatal vezetőjét szabadon engedik az egyik hongkongi börtönből 2019. június 17-én Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

Kiengedése után újságíróknak nyilatkozva Wong közölte, hogy

csatlakozik a tüntetőkhöz, akik követelik a kiadatási törvénytervezet visszavonását.

Sokan azt is követelik, hogy mondjon le Carrie Lam kormányzó, aki szombaton bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztettek a tervezettel kapcsolatos minden munkát, de közölte, hogy nem vonja vissza a beterjesztést.

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről