V4NA: Távozik a botrányosan megválasztott EB-főtitkár, Selmayr

Martin Selmayr
Martin Selmayr, Head of Cabinet of Jean-Claude Juncker, President of the European Commission DLD Europe 17, Representation of the Free State of Bavaria to the European Union, September 4th 2017. Free press image © Pablo Garrigos/Picture Alliance for DLD | Verwendung weltweit/picture alliance
Vágólapra másolva!
Jövő héten távozik az Európai Bizottság főtitkára, Martin Selmayr, a helyét pedig egy francia politikus veheti át. Komoly botrány volt Selmayr kinevezéséből, egy uniós ombudsman jelentése szerint nem felelt meg a szabályoknak a kinevezése – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Martin Selmayr maga jelentette be, hogy jövő héten távozik az Európai Bizottság főtitkári posztjáról. Ezzel pedig csillapította az indulatokat az unió német többségű vezetésével kapcsolatban. Selmayr a Politicónak azt mondta hétfőn, hogy beszélt Ursula von der Leyennel a lemondásáról, amiről tudta, hogy úgyis szóba jön majd. Azt mondtam neki: a legfontosabb most az, hogy megnyerd ezt a szavazást – jelentette ki Selmayr.

Martin Selmayr Forrás: Picture-Alliance/AFP/P0009

Von der Leyen már beszélt arról hétfőn, hogy az egyik legerősebb háttérember távozik a posztjáról, ha ő lesz az Európai Bizottság elnöke.

Hatalmas botrányt váltott ki Selmayr három évvel ezelőtti kinevezése, mivel Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kabinetfőnökéből hirtelen lett főtitkár. Egy uniós ombudsmani jelentés szerint az Európai Bizottság túllépte a hatáskörét a kinevezéssel, a bizottság azonban visszautasította a vádakat. Munkatársai pedig arról számoltak be, hogy elviselhetetlen vele dolgozni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!