Már három halottja van az áradásoknak Japánban

heves esőzés Japánban
Cars are submerged by a heavy rain in front of JR Saga Station in Saga Prefecture on Aug. 28, 2019. The operation lines of the railway have been cancelled due to the downpours of massive rainfall. The Japan Meteorological Agency has warned people to watch out for mudslides and river flooding, issuing the alert for rain-triggered disasters. Over 5,000 people were ordered to evacuate in the city of Sasebo, Nagasaki Prefecture. ( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
Az esőzés példa nélküli szintje, illetve a lehetséges áradások, földcsuszamlások és a házak veszélyeztetettsége miatt közel egymillió ember evakuálására tettek javaslatot Japán délnyugati részén.
Vágólapra másolva!

Japán délnyugati részén elterülő Kyushu szigetén már hetek óta nagyon erős szél és esőzés tapasztalható. Az ottani hatóságok a legmagasabb, ötös szintű riasztást adták ki, és több mint 800 000 embernek javasolták, hogy hagyják el otthonukat.

Két ember az autójában fulladt meg, egy harmadikat pedig elsodort a víz, amikor kiszabadult járművéből.

Forrás: AFP/Jiji Press

Japán országos meteorológiai szolgálata is a példátlanul nagy esőzésekre hívta fel a figyelmet. A figyelmeztetést enyhítették szerdán, de felhívták a figyelmet, hogy

a veszély nem múlt el, és a későbbiekben a szakadó eső ugyanazokat a területeket sújthatja, mint eddig.

Bár az evakuálásra vonatkozó rendeletek és tanácsok nem kötelező jellegűek még, a hatóságok arra ösztönzik az embereket, hogy figyeljenek oda rájuk, és keressenek menedéket.

Az esőzés Fukuoka, Saga és Nagasaki tartományokat is érinti - olvasható a BBC oldalán.

Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Koichi Maruyama

Korábban nyáron már sújtotta egy hasonlóan heves időjárás a térséget, akkor több mint egymillió ember kimenekítésére tettek javaslatot.

Tavaly júliusban pedig kb. 200 ember halt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb áradásaiban Japán nyugati részén. Utóbbi volt a legtöbb halálos áldozatot követelő esőzés 1982 óta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!