Tűréshatárához ért a menekültellátó rendszer

BELGAHOTNEWS MARCH MIGRATIE MIGRANT IMMIGRATION IMMIGREE IMMIGRA SQUARE FORMAT
20150214 - BRUSSELS, BELGIUM: March of migrants, arrive at Vilvoorde and during a march for migrant rights from Brussels to Antwerp, organized by Front d'Actions des Migrants, Saturday 14 February 2015, in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Megduplázódott a benyújtott menekültügyi kérelmek száma Belgiumban: a korábbi havi mintegy 1500-1600 helyett havonta csaknem 3 ezer migráns fordul befogadásért az államhoz. A szakemberek megrázták a riadócsengőt, mert az ellátórendszer a tűréshatárait feszegeti, a 2015-ös menekültválság óta nem érkezett ennyi idegen az országba - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„Nyomás alatt áll a menekültügyi rendszer”, jelentette ki a Menekült- és Hontalanügyi Főbiztosi Hivatal (CGRS) vezetője, Dirk Van den Bulck a De Standaard kérdésére válaszolva kedden. A szakember beszámolt róla, hogy a 2015-ös európai migrációs válság idején hivatalaikhoz havonta mintegy 5000 menedékkérelem érkezett, ami azóta mintegy 1500-1600 benyújtott kérelemre mérséklődött. Most év elején ez már elérte a 2000-es számot, szeptemberben pedig már 2607, míg októberben 2929 migráns fordult védelemért a belga államhoz.

Ráadásul a CGVRS adatai szerint a benyújtott kérelmek jelentős része alaptalan. A menedékkérőknek csupán 32,2 százaléka részesül végül valamilyen védelemben. A küldő országok jellemzően: Afganisztán, Szíria, Salvador, Eritrea és Irak. Dirk Van den Bulck szerint ennek legfőbb oka, hogy jó néhány olyan kérelmező akad, aki korábban már másik uniós országban is adott be menekültkérelmet, de ott is elutasították.

„Ha ez a növekedési trend folytatódik, akkor fennáll a veszélye, hogy már nem tudjuk megfelelően kezelni a menekültügyi eljárásokat. Akkor pedig az egész rendszer nyomás alá kerül.”, fogalmazott a CGVRS főbiztosa.

De nemcsak az adminisztratív, hanem a befogadórendszer is tűréshatárait feszegeti. A Szövetségi Menedékkérőket Befogadó Szövetségi Ügynökség (Fedasil) arról adott tájékoztatást, hogy befogadóközpontjaik kihasználtsága elérte, vagy meg is haladta a 100 százalékot. „Az év elején 21 ezer főnek kellett helyet biztosítani, ez mostanra meghaladta a 25 ezret”, áll a Fedasil nyilatkozatában. Ezért az ügynökség állami támogatásból további ingatlanokat kutat fel és vesz bérbe.

„Olyanok kellenek, amelyek üresen állnak, gyorsan kibérelhetőek, legalább 2000 négyzetméter az alapterületük (minimum 150-200 ágyas kapacitással), jó állapotúak, megfelelnek a törvényi és biztonsági előírásoknak és lakhatóak (korábbi bentlakásos iskolák, szállodák, kórházak, panziók), vagy irodaépületek, amelyek bizonyos módosításokkal átalakíthatók befogadóközponttá.”

A napokban adtak volna át egy újabb befogadóközpontot, ahová azonban a múlt héten betörtek és felgyújtották a tetőszerkezetet.

A Fedasil szóvivője, Mieke Candaele azt is elismerte, hogy a munkájukat rendkívüli módon megnehezíti a szövetségi kormány hiánya. „A 2015-ös migrációs válság idején felhívhattuk a kormányhivatalokat, és segítettek újabb befogadóhelyek keresésében”, szögezte le a szóvivő. Most azonban a belga államigazgatás akadozik, mivel az áprilisi parlamenti választások óta nem tudnak kormányt alakítani a győztes pártok, így Charles Michel liberális miniszterelnök ügyvezető kabinetje kormányoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!