Nincs tovább, Angliában lezárnak egy másfél évszázados, történelmi dolgot

Vágólapra másolva!
Végleg leállt az utolsó, még termelő brit szénerőmű is. Ezzel szimbolikusan és gyakorlati értelemben is véget ér egy hosszú időszak Angliában, ahol az ipari forradalom kibontakozásában óriási jelentősége volt a szénnek.
Vágólapra másolva!

142 évvel annak kezdete után véget ért a szénalapú, hálózati villamosenergia-termelés az Egyesült Királyságban: Nottinghamshire-ben leállították a Ratcliffe-on-Soar szénerőművet. Az 57 évvel ezelőtt termelésbe állt erőmű az utolsó, még működő szénerőmű volt Angliában, melynek hálózata mostanra a felhasznált elektromos áram mindössze 1 százalékát kapta szénalapú termelésből.

Az erőmű korábban 3.000 embernek adott munkát. A bezárásra az állományi létszám 170-re apadt, párhuzamosan a szénalapú termelés visszaszorulásával.

Ezzel egy hosszú korszak zárul le a brit ipartörténelemben. 

A Ratcliffe-on-Soar-i szénerőmű még működés közben - 2024. szeptember 30-án utolsóként állították le, ezzel megszűnt a szénalapú hálózati energiatermelés Angliában
A Ratcliffe-on-Soar-i szénerőmű még működés közben - 2024. szeptember 30-án utolsóként állították le, ezzel megszűnt a szénalapú hálózati energiatermelés Angliában
Fotó: Unsplash / Vilmantas Bekesius

A szén felhasználása az egyik kulcsfontosságú mozzanata volt a brit ipari fejlődésnek, az egykori gyarmatbirodalmak működtetésének (a széntüzelésű kazánokkal működő hajók elterjedése miatt). A szén szerepe a 19. században az energiatermelésben is egyre fontosabbá vált. Az első szénerőművet még 1882-ben nyitották meg, a Holborn Viaduct nem csak Angliában, hanem az egész világon az első energiatermelő, szénnel működő létesítmény volt. A Ratcliffe-on-Soar leállításával viszont a kőolaj mellett a másik legszennyezőbb energiahordozó is kikerül a brit energiamixből. 

Az erőmű bekapcsolása óta annyi energiát termelt, amennyi elegendő 21 ezer milliárd csésze tea felmelegítéséhez, a 2 gigawattos kapacitása pedig kétmillió otthon ellátáshoz

összegzett az erőmű bezárása kapcsán az üzemeltető vállalat, amelynél szintén egy korszak lezárásaként értéklik a fejleményt.

Mindennek kapcsán érdemes kitérni rá, hogy a szén szerepének visszaszorulása a brit energiaiparban meglehetősen gyorsan lezajló folyamat volt. A földgáz szerepe az 1990-es elejétől kezdődően egyre hangsúlyosabbá vált, később pedig a nukleáris energia mellett a megújuló források hasznosítása is lendületet kapott. Ennek ellenére a szén kritikus fontosságú maradt az energiaellátásban, 2012-ben még a teljes brit energiatermelés 39 százaléka szénalapú volt, miközben a megújuló források csak 7-10 százalékkal járultak hozzá a teljes termeléshez.

Miként a BBC felidézi, a szén háttérbe szorulása a 2010-es évek második felében gyorsult fel. 2017-től kezdődően már minden évben tartottak "szénmentes napokat" a briteknél, ez azt jelenti, hogy rövid időszakokra teljesen ki tudták vonni a szénerőműveket a termelésből

2024 első felében az energiatermelés több mint 50 százalékát megújuló forrásokból biztosították az Egyesült Királyságban, ez új rekordot jelentett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!