A marseille-i rendőrök nem viszik be az utcán drogot áruló bűnözőket, csak a kijárási tilalom miatt büntetik őket

koronavírus, Franciaország, rendőr
French police officers stand guard and patrol while people do their grocery shopping at the Barbes Market, on March 18, 2020, in Paris, as a strict lockdown came into in effect in France to stop the spread of COVID-19, caused by the novel coronavirus. - A strict lockdown requiring most people in France to remain at home came into effect at midday on March 17, 2020, prohibiting all but essential outings in a bid to curb the coronavirus spread. The government has said tens of thousands of police will be patrolling streets and issuing fines of 135 euros ($150) for people without a written declaration justifying their reasons for being out (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaország második legnagyobb városában, Marseille-ben még a kijárási tilalom sem zavarja a kábítószer-kereskedőket, nyugodtan üzletelnek tovább az utcán, a rendőrök pedig csak a lakhely elhagyásáért bírságolják őket, a drogokról tudomást sem vesznek - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Természetesen azt senki nem kifogásolja, hogy a kijárási tilalmat betartatják a rendőrök, az a dolguk. Az egyébként törvénytisztelő embernek és a veszélyes bűnözőnek sem szabad megszegni koronavírus-járvány idején az intézkedéseket. Az abszurditás ott kezdődik, hogy a rendőrök beérik annyival, hogy 135 eurót elkérnek a drogkereskedőktől, a kijárási tilalom megszegéséért és beérik ennyivel. Nem tartóztatják le a bűnözőket. Marseille-ben az erőszakos bűnözőktől köztudottan félnek a hatóságok.
Vágólapra másolva!

Kijárási tilalom ide vagy oda, Marseille-ben úgy folyik az utcákon a kábítószer-kereskedelem, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Egészen elképesztő módon

a rendőrök szeme láttára üzletelhetnek a drogkereskedők, a járőrök igazoltatják és megbírságolják ugyan őket, de csak a lakhely indokolatlan elhagyásáért járó 135 eurós bírságot szabják ki.

Azzal nem foglalkoznak, hogy bűncselekményt követnek el, a kábítószer-kereskedelem tehát büntetlen marad - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség az AFP-re hivatkozva.

Az AFP hírügynökség számolt be róla, hogy a rendőrök csupán pénzbírságot szabnak ki az utcán üzletelő dílerekre és vevőikre, aztán mindenki megy a dolgára.

Emmanuel Barbe helyi rendőrprefektus az AFP kérdésére elmondta, hogy

azért nem büntetik a drogkereskedelmet, mert ez a mostani akció a kijárási tilalom betartásának ellenőrzésére vonatkozik, nem pedig a kábítószer-kereskedelemre.

A marseille-i embereket érthetően felháborítja a rendőrség viselkedése, és az is, hogyha ők indokolatlanul mennek el otthonról, ugyanazt a pénzbírságot kapják, mint a drogkereskedők.

Egyes információk szerint a rendőrök azért nem foglalkoznak a bűnözőkkel, mert teljesítési prémium a kijárási tilalom elleni bírságért jár, másért nem, ráadásul jóval egyszerűbb egy helyszíni bírságot behajtani, akárkin: egy tisztességes állampolgár úgyis fizet, a bűnöző pedig kifejezetten örül, hogy kifizet 135 eurót (ami számára nem összeg), és tovább árulhatja a kábítószert.

Mindez beleilleszkedik abba a francia rendőrségi eljárásba, hogy Európa legveszélyesebbnek tartott nagyvárosában, Marseille-ben az igazán kemény bűnözőkkel szemben nem mernek intézkedni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről