A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Németországban elkezdett visszaszorulni a vírus

Drezda, 2020. április 15.
Az egyik tűzoltó orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány idején. Németországban 132 210 regisztrált kor
Drezda, 2020. április 15. Az egyik tűzoltó orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány idején. Németországban 132 210 regisztrált koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 3495-en életüket veszítették. MTI/AP/Jens Meyer
Vágólapra másolva!
Hetekig tartó gyors terjedés után elkezdődött az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) járványügyi intézet számításai szerint.
Vágólapra másolva!

A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0 érték) 0,7-re süllyedt.

Ez azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött átlagosan 0,7 embernek adja tovább a vírust, vagyis

10 fertőzött 7 embert fertőz meg.

Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Ha viszont R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az Robert Koch járványügyi intézet számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott.

A héten eddig a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek számításai szerint.
A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok elhatározták, hogy április 20-tól megkezdik a korlátozások fokozatos lazítását.

Az egyik tűzoltó orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én Forrás: MTI/AP/Jens Meyer

Angela Merkel kancellár a szerdai tanácskozás után hangsúlyozta, hogy

csak apró lépésekkel lehet haladni tovább,

mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására.

Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust péntekig 133 830 ember szervezetében mutatták ki, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál.

Azonban a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, rekordmértékben, 4700-zal emelkedett, 81 800-ra.

A vírus okozta betegségben 3868 igazolt fertőzött halt meg, ez 299-cel haladja meg az egy nappal korábbit.

Sikerült megakadályozni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését

Sikeresek az új típusú koronavírus terjedésének lassítására bevezetett intézkedések, így a járvány ismét ellenőrizhetővé vált Németországban - jelentette ki Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Kiemelte, hogy egyelőre véget ért a fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedése, csökken az új fertőzöttek napi száma, és

április 12. óta a gyógyultak száma meghaladja az aktív esetek számát.

Sikerült megakadályozni az egészségügyi ellátórendszer túlterhelődését, így el lehet indulni egy "új normalitás" felé, de az intenzív ágyak 25-30 százalékát továbbra is fenn kell tartani az új típusú koronavírus okozta betegség súlyos eseteinek kezelésére.

A remény jeleként szivárványt rajzoltak színes krétákkal otthonuk bejárata elé a lakók a németországi Kempen óvárosában 2020. április 14-én Forrás: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Fontos a minél szélesebb körű, de célzott tesztelés, eddig mintegy 1,7 millió tesztet végeztek, a heti kapacitást 700 ezerre emelték.

Indul az orvosi maszkok kormányzati szervezésű gyártása is, augusztus közepétől heti 50 millió készül majd. Addig az importra összpontosítanak, ezen a héten eddig 80 millió maszk érkezett - ismertette tájékoztatóján a miniszter.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!