Tovább enyhülnek a korlátozó intézkedések a Nyugat-Balkánon

Bosznia-Hercegovina
Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt 2020. április 27-én.
Vágólapra másolva!
Péntektől tovább enyhülnek a korlátozó intézkedések a nyugat-balkáni országokban, eltörlik például a hétvégi kijárási tilalmat, a maszk és a kesztyű viselését viszont továbbra is javasolják a szakértők.
Vágólapra másolva!

Szerbiában egy nap alatt 8497-ről 8724-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A korábban a május elsejei hétvégére tervezett négynapos kijárási tilalom helyett csak magán a munka ünnepén lesz teljes tiltás, így csütörtök 18 óra és szombat 5 óra között tilos a Szerbiában élőknek az utcára lépniük.

A szerb elnök bejelentette, várhatóan a jövő hét végén megszüntetik a szükségállapotot.

Védőmaszkot viselő idős nő tornázik egy belgrádi parkban 2020. április 24-én, miután Szerbiában enyhítették a koronavírus-járvány miatt bevezetett, több mint egy hónapja tartó szigorú kijárási korlátozásokat. Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic

Koszovóban az utóbbi 24 órában 790-ről 799-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök szerint az államfő és az új miniszterelnök-jelölt megsérti az alkotmányt, szerinte ugyanis nem lehet új kormányt alakítani úgy, hogy a választás győztesét kihagyják belőle, még akkor sem, ha a párt miniszterelnöke elbukott a bizalmi szavazáson.

Észak-Macedóniában szerdáról csütörtökre 1421-ről 1442-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. A nyugat-balkáni országban is rövidebb kijárási tilalom lesz érvényben a hétvégén, mint korábban. A teljes tiltás helyett pénteken, szombaton és vasárnap is 14 és másnap reggel 5 óra között lesz tilos az utcán tartózkodni.

Az utcán mindenkinek kötelező a maszk és a kesztyű viselése.

Montenegróban két napig nem regisztráltak új fertőzöttet, csütörtökre azonban egy új esetet vettek nyilvántartásba, így járvány kezdete óta 322 fertőzöttet regisztráltak.

Az Adria-parti államban újra engedélyezett a szabadtéri sportolás és a parkok használata.

A parlament várhatóan hamarosan módosít a 2020-ra tervezett költségvetésen, amire a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt van szükség.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1651-ről 1677-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Előzőleg, keddről szerdára Boszniában kiugróan sok, 86 új fertőzöttet regisztráltak,

ami a szakemberek szerint annak a következménye, hogy az ország elkezdett lazítani a korlátozó intézkedéseken.

Míg korábban a 65 éven felülieknek és a 18 éven aluliaknak tilos volt az utcára lépniük, hétfőtől engedélyezték, hogy néhány órára kimehessenek.

Koronavírus-tesztelésre várnak emberek egy szarajevói kórház előtt 2020. április 27-én. Forrás: MTI/EPA/Fehim Demir

Az ország főként szerbek lakta részének, a boszniai Szerb Köztársaságnak az egészségügyi minisztere szerint az emberek a tiltások enyhítésével egy időben már az elővigyázatossági intézkedéseket sem tartják be, mert úgy vélik, lecsengett a járvány, és éppen ezért növekedhetett meg a fertőzöttek száma.

A többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációban

az éjszakai kijárási tilalom eltörlését követően nőtt meg jelentősen az új fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint, ha a hétvége után is maradnak a magas számok, újra szigorítanak a korlátozásokon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről